undefined

Reduced Numbers of Returning Atlantic Salmon (Salmo salar) and Thiamine Deficiency Are Both Associated with the Consumption of High-Lipid Prey Fish

Julkaisuvuosi

2025

Tekijät

Keinänen, Marja; Raitaniemi, Jari; Pönni, Jukka; Ritvanen, Tiina; Myllylä, Timo; Vuorinen, Pekka, J.

Tiivistelmä

In 2023, exceptionally few salmon (Salmo salar) ascended from the Baltic Sea to spawn in the Rivers Tornionjoki and Simojoki, regardless of the proper number of smolts descending to the sea in preceding years. We investigated how the numbers of age-0 and young herring (Clupea harengus) and sprat (Sprattus sprattus), which are the principal prey species of salmon in the Baltic Proper, the main feeding area of these salmon, as well as the amount of lipid obtained from them and their protein-to-lipid ratio, correlated with the number of returning salmon and the thiamine (vitamin B1) status of spawning salmon. The fewer the 0-year-old herring were and the more abundant were the youngish sprat in the Baltic Proper when the post-smolts arrived there, and the greater the lipid content and lower the protein-to-lipid ratio of the prey fish, the fewer salmon returned to the Rivers Tornionjoki and Simojoki to spawn two years later. The number of returning salmon was lowest with a high ratio of youngish sprat, 1–3 years old, regarding the River Tornionjoki and 1–2 years old regarding the River Simojoki post-smolts, to 0-year-old herring, which were of a suitable size to be the prey for the post-smolts upon their arrival in the Baltic Proper. In 2021, the ratios were lowest due to the record-low number of 0-year-old herring. The poor thiamine status of spawning salmon was also associated with the high lipid content of available prey fish and with the abundance of youngish sprat, which have twice the lipid content of age-0 herring. Our findings parallel the observations in the early 1990s when post-smolt survival declined concurrently with the outbreak of thiamine deficiency, M74. We conclude that consuming high-lipid marine fish reduces the survival of post-smolts and, thus, the number of returning salmon, in addition to causing thiamine deficiency.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Jyväskylän yliopisto

Vuorinen Pekka

Helsingin yliopisto

Vuorinen Pekka J.

Luonnonvarakeskus

Raitaniemi Jari Orcid -palvelun logo

Pönni Jukka Orcid -palvelun logo

Myllylä Timo

Ruokavirasto

Ritvanen Tiina Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Emojulkaisun nimi

Fishes

Kustantaja

MDPI

Volyymi

10

Numero

1

Artikkelinumero

16

Julkaisu­foorumi

84415

Julkaisufoorumitaso

0

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Kokonaan avoin julkaisukanava

Rinnakkaistallennettu

Kyllä

Muut tiedot

Tieteenalat

Muut luonnontieteet; Ekologia, evoluutiobiologia; Genetiikka, kehitysbiologia, fysiologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Julkaisumaa

Sveitsi

Kustantajan kansainvälisyys

Kansainvälinen

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.3390/fishes10010016

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä