undefined

From Scarcity to Abundance : Food Waste Themes and Virtues in Agrarian and Mature Consumer Society

Julkaisuvuosi

2020

Tekijät

Uusitalo, Outi; Takala, Tuomo

Tiivistelmä

Uusitalo and Takala address the food waste problem as a societal phenomenon and examine ethical virtues, values linked to them and food practices in two different time periods: agrarian society (1885–1917) and mature consumer society (2008–2017), in Finland. They use data from newspapers to uncover how ethical principles can underpin understanding of the food waste phenomenon. The study shows how the virtues adopted by food chain actors guide their practices towards sustainable ways of handling excess food. While societal themes of food waste are changing, virtues and food practices are changing as well, but some deep-rooted societal virtues and values persist. The chapter concludes with recommendations of how to act out virtues in everyday food practices to control and reduce food waste.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Jyväskylän yliopisto

Uusitalo Outi Orcid -palvelun logo

Takala Tuomo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Kokoomateos

Artikkelin tyyppi

Muu artikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A3 Kirjan tai muun kokoomateoksen osa

Julkaisukanavan tiedot

Sivut

257-288

Julkaisu­foorumi

5778

Julkaisufoorumitaso

3

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Ei

Rinnakkaistallennettu

Kyllä

Muut tiedot

Tieteenalat

Liiketaloustiede; Muut humanistiset tieteet; Ympäristötiede; Sosiologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Julkaisumaa

Sveitsi

Kustantajan kansainvälisyys

Kansainvälinen

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1007/978-3-030-20561-4_10

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä