Evidence for protein leverage in a general population sample of children and adolescents
Julkaisuvuosi
2023
Tekijät
Saner, Christoph; Senior, Alistair M.; Zhang, Hanyue; Eloranta, Aino-Maija; Magnussen, Costan G.; Sabin, Matthew A.; Juonala, Markus; Janner, Marco; Burgner, David P.; Schwab, Ursula; Haapala, Eero A.; Heitmann, Berit L.; Simpson, Stephen J.; Raubenheimer, David; Lakka, Timo A.
Näytä enemmänTiivistelmä
Background/objectives: The strong regulation of protein intake can lead to overconsumption of total energy on diets with a low proportion of energy from protein, a process referred to as protein leverage. The protein leverage hypothesis posits that protein leverage explains variation in energy intake and potentially obesity in ecological settings. Here, we tested for protein leverage and the protein leverage hypothesis in children and adolescents. Subjects/methods: A population sample of children, mean (SD) age 7.6 (0.4) years (n = 422), followed up at age 9.8 (0.4) years (n = 387) and at age 15.8 (0.4) years (n = 229), participating for the Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC) study. Exposures: 4-day food records-related proportional energy intake of proteins, fats, and carbohydrates. Outcomes: energy intake, body mass index (BMI) z-score and dual-energy X-ray absorptiometry-related energy expenditure. Results: Proportional energy intake of proteins was inversely associated with energy intake following power functions at all 3 ages (mean [95%CI] strength of leverage of L = -0.36 [-0.47 to -0.25]; L = -0.26 [-0.37 to -0.15]; L = -0.25 [-0.38 to -0.13]; all P < 0.001). Mixture analysis indicated that variance in energy intake was associated primarily with the proportional intake of energy from proteins, not with either fats or carbohydrates. At all 3 ages, energy intake was not associated with BMI z-score but positively associated with energy expenditure (all P < 0.001). Conclusions: This study provides evidence consistent with protein leverage in a population sample of children and adolescents. Increased energy intake on diets with lower protein content was counterbalanced by increased energy expenditure and therefore did not translate into increased adiposity.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualue
Juonala Markus
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Volyymi
77
Numero
6
Sivut
652-659
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
1
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Muut tiedot
Tieteenalat
Biolääketieteet; Yleislääketiede, sisätaudit ja muut kliiniset lääketieteet; Terveystiede; Kansanterveystiede, ympäristö ja työterveys
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Kyllä
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1038/s41430-023-01276-w
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä