Vegan food system and biodiversity : an ethical analysis
Julkaisuvuosi
2021
Tekijät
Oksanen, M.; Kortetmäki, Teea
Tiivistelmä
The purpose of the paper is to look at the linkages between diets, biodiversity, and food system from the vegan angle (without however committing to veganism). Food production and consumption are important drivers of biodiversity loss both directly using components of biodiversity as a harvested resource and indirectly through the land-use impacts (and pollution and climate change to a slightly lesser extent). For a vegan, the destruction of non-sentient biodiversity can be wrong through the loss of well-being it causes to sentient animals and humans. Since the primary reason for agriculture related clear-cutting is the need for increased feed production and thus to support the animal agriculture, there are strong and obvious indications that a vegan diet is more biodiversity-friendly than average omnivorous diets. The paper consists of the following sections. First, we identify four assumptions that instruct the analysis. Second, we describe how the biodiversity concern for animals has historically been resource-motivated. Third, we compare the idea that meat-eating generates an enormous number of sentient animals (the so-called logic of the larder) with the idea that the conservation of biodiversity rests on resourcist ideas (what we call the logic of the ostrich). These logics are discussed with relation to how they link biodiversity conservation to diets and food ethics, a linkage that is also shortly addressed from vegan and vegetarian angles. Fourth, after characterising the previous approaches as anecdotal, we take a broader, a food-system perspective and consider how the systemic approach differs in linking biodiversity, diets, and food ethics. Our analysis is empirically informed philosophy.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Itä-Suomen yliopisto
Oksanen Markku
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Konferenssi
Artikkelin tyyppi
Muu artikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A4 Artikkeli konferenssijulkaisussaJulkaisukanavan tiedot
Emojulkaisun nimi
Justice and food security in a changing climate : EurSafe 2021
Emojulkaisun toimittajat
Schübel, Hanna; Wallimann-Helmer, Ivo
Konferenssi
Kustantaja
Sivut
341-346
ISBN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
1
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Kokonaan avoin julkaisukanava
Rinnakkaistallennettu
Ei
Muut tiedot
Tieteenalat
Muut yhteiskuntatieteet; Filosofia
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.3920/978-90-8686-915-2_53
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä