Prebiotic Xylo-Oligosaccharides Ameliorate High-Fat-Diet-Induced Hepatic Steatosis in Rats
Julkaisuvuosi
2020
Tekijät
Lensu, Sanna; Pariyani, Raghunath; Mäkinen, Elina; Yang, Baoru; Saleem, Wisam; Munukka, Eveliina; Lehti, Maarit; Driuchina, Anastasiia; Linden, Jere; Tiirola, Marja; Lahti, Leo; Pekkala, Satu
Tiivistelmä
Understanding the importance of the gut microbiota (GM) in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) has raised the hope for therapeutic microbes. We have shown that high hepatic fat content associated with low abundance of Faecalibacterium prausnitzii in humans and, further, the administration of F. prausnitzii prevented NAFLD in mice. Here, we aimed at targeting F. prausnitzii by prebiotic xylo-oligosaccharides (XOS) to treat NAFLD. First, the effect of XOS on F. prausnitzii growth was assessed in vitro. Then, XOS was supplemented or not with high (HFD, 60% of energy from fat) or low (LFD) fat diet for 12 weeks in Wistar rats (n = 10/group). XOS increased F. prausnitzii growth, having only a minor impact on the GM composition. When supplemented with HFD, XOS ameliorated hepatic steatosis. The underlying mechanisms involved enhanced hepatic β-oxidation and mitochondrial respiration. Nuclear magnetic resonance (1H-NMR) analysis of cecal metabolites showed that, compared to the HFD, the LFD group had a healthier cecal short-chain fatty acid profile and on the HFD, XOS reduced cecal isovalerate and tyrosine, metabolites previously linked to NAFLD. Cecal branched-chain fatty acids associated positively and butyrate negatively with hepatic triglycerides. In conclusion, XOS supplementation can ameliorate NAFLD by improving hepatic oxidative metabolism and affecting GM.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Helsingin yliopisto
Linden Jere
Turun yliopisto
Yang Baoru
Pariyani Raghunath
Lahti Leo
Tariq Saleem Wisam
Pekkala Satu
Munukka Eveliina
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Kokonaan avoin julkaisukanava
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Avoimen saatavuuden kirjoittajamaksu €
1723
Avoimen saatavuuden kirjoittajamaksun vuosi
2020
Muut tiedot
Tieteenalat
Muut maataloustieteet; Kasvibiologia, mikrobiologia, virologia; Biolääketieteet; Terveystiede
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Julkaisumaa
Sveitsi
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.3390/nu12113225
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä