Improved Reactivity and Derivatization of Cellulose after Pre-Hydrolysis with Commercial Enzymes
Julkaisuvuosi
2019
Tekijät
Willberg-Keyriläinen, Pia; Ropponen, Jarmo; Lahtinen, Manu; Pere, Jaakko
Tiivistelmä
Reactivity is an important parameter when considering the chemical modification or dissolution of cellulose. Different pretreatment methods affect cellulose reactivity by decreasing its degree of polymerization (DP) and crystallinity. In this study, the molar mass of cellulose was decreased via enzymatic pretreatment. Three commercial endoglucanase-rich products were tested. The target was to reduce the viscosity of the pulp to below 200 mL/g and, thus, increase the reactivity of the cellulose. For comparison, cellulose was also pretreated with ozone, and the effects of each pretreatment method on crystallinity and monosaccharide composition of the resulting pulps were investigated. Both enzymatically treated and ozone-treated pulps were esterified using homogeneous and heterogeneous methods, and the degrees of substitution for these treated pulps were much higher than the esters when the untreated pulp was used. Cellulose esters from the pretreated pulps formed films with good mechanical properties by solvent casting.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Lehti
Volyymi
14
Numero
1
Sivut
561-574
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
1
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Kokonaan avoin julkaisukanava
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Avoimen saatavuuden kirjoittajamaksu €
1050
Avoimen saatavuuden kirjoittajamaksun vuosi
2019
Muut tiedot
Tieteenalat
Kemia; Teknillinen kemia, kemian prosessitekniikka; Materiaalitekniikka
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.15376/biores.14.1.561-574
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä