Towards new properties of strawberry : Chemical composition and sensory properties of species-reconstructed garden strawberry progenies
Julkaisuvuosi
2025
Tekijät
Kelanne, Niina M.; Vecenâncio da Silva, Carla; Laaksonen, Oskar; Haikonen, Tuuli; Yang, Baoru; Kortesniemi, Maaria
Tiivistelmä
Garden strawberry (Fragaria × ananassa) is a hybrid species with a narrowed allelic diversity due to intensive breeding. We studied the chemical composition and sensory properties of 13 progenies (reconstructed garden strawberry from diverse F. chiloensis and F. virginiana germplasms) and compared to cultivars ‘Honeoye’, ‘Korona’ and ‘Polka’. Polar metabolite profiles (1H NMR) were associated with ripeness and origin of the wild parent. Volatile compounds not commonly present in commercial cultivars were observed, and the total content of volatiles and specifically esters were present in higher concentrations in the hybrids (HS-SPME-GC–MS). Descriptive sensory analysis indicated the hybrids were less red, and the anthocyanin contents (UHPLC-DAD), especially pelargonidin glycosides, were lower in the hybrid strawberries. Hybrids were also smaller, and had higher overall odour and overall flavour intensities. Hence, the reconstruction from wild sources enabled the introduction of new chemical, colour and flavour properties of high interest into the garden strawberry.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Lehti
Kustantaja
Volyymi
483
Artikkelinumero
144233
Sivut
14 p.
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
2
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Kustantajan version lisenssi
CC BY
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Muut tiedot
Tieteenalat
Muut maataloustieteet
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Julkaisumaa
Yhdistynyt kuningaskunta
Kustantajan kansainvälisyys
Kotimainen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1016/j.foodchem.2025.144233
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä