undefined

Analytical Platform to Determine Similarities and Dissimilarities between Cell-Cultured Coffee and Farm-Grown Coffee

Julkaisuvuosi

2024

Tekijät

Khushvakov, Jaloliddin; Opitz, Sebastian E.W.; Plüss, Nadja; Sun, Jasmin; Manthey, Linda Josefine; Rischer, Heiko; Yeretzian, Chahan

Tiivistelmä

<p>With global demand for coffee on the rise, coffee cultivation faces multiple challenges, e.g. ensuring supply and reducing their environmental impact. To address these, alternatives to traditional coffee (TC) are proposed such as coffee substitutes and cell-cultured coffees (CC). To assess similarities and differences between traditional and alternative coffees, a three-step analysis is introduced, encompassing precursor analysis in unroasted, aroma in roasted, and sensory in brew. Unroasted CC has higher monosaccharide, lower amino acids and lipids content, and different organic acid profile. Chlorogenic acids, caffeine and trigonelline, were low to absent. Roasted CC revealed lower aroma compound intensity in S- and N-containing compounds, Strecker aldehydes and guaiacols. Nevertheless, furfurals, higher homologous aldehydes, and hydrocarbons were abundant. This provides a protocol for mapping out the performance of alternatives to TC and guiding their optimization.</p>
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

4

Numero

8

Sivut

1890-1903

Julkaisu­foorumi

89663

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Biokemia, solu- ja molekyylibiologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Kyllä

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1021/acsfoodscitech.4c00238

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä