undefined

Process-induced protein aggregates influenced pea globulins’ structure formation upon heating

Julkaisuvuosi

2024

Tekijät

Luecha, Jarupat; Saalbrink, Jens; Bonilla, José C.; Sozer, Nesli

Tiivistelmä

Pea protein ingredients play key role in formulations of plant-based foods. However, functional properties of pea ingredients are inconsistent depending on extraction process. Protein aggregation occurs simultaneously during protein extraction, thus examining the protein aggregated states as induced by processing is essential for better process design. This study investigated the influence of process-induced protein aggregated states on structure formation upon heating of pea protein ingredients. Combining rheological, spectroscopic, and microscopic techniques, the mechanisms underlining heat-induced structure formation have been unveiled from microscopic to macroscopic scales. The salt-extracted isolate (PPI*) where protein aggregation was minimized, developed mesh-like structure through intermolecular protein-protein interaction upon gelling similar to commercial protein concentrate (PPC). In turn, commercial isolate (PPI) as appeared as microscopic particles, formed gel through accumulation of protein particles with no structure development. The aggregated states of PPI* and PPI seemed to dictate vicilin and legumin purification by means of anion exchange chromatography. Purification process promoted intermolecular protein aggregate structures. However, these purified fractions regardless of parent isolates showed similar structure development as PPC and PPI* during gelling. Monitoring protein aggregation during extraction process can be a key to limit functional property variation in pea protein ingredients.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Luecha Jarupat Orcid -palvelun logo

Sozer Nesli Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

42

Artikkelinumero

100398

Julkaisu­foorumi

90465

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Teollinen bioteknologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Kyllä

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1016/j.foostr.2024.100398

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä