undefined

Proof of Concept for Cell Culture-Based Coffee

Julkaisuvuosi

2023

Tekijät

Aisala, Heikki; Kärkkäinen, Elviira; Jokinen, Iina; Seppänen-Laakso, Tuulikki; Rischer, Heiko

Tiivistelmä

The global coffee production is facing serious challenges including land use, climate change, and sustainability while demand is rising. Cellular agriculture is a promising alternative to produce plant-based commodities such as coffee, which are conventionally produced by farming. In this study, the complex process of drying and roasting was adapted for bioreactor-grown coffee cells to generate a coffee-like aroma and flavor. The brews resulting from different roasting regimes were characterized with chemical and sensory evaluation-based approaches and compared to conventional coffee. Roasting clearly influenced the aroma profile. In contrast to conventional coffee, the dominant odor and flavor attributes were burned sugar-like and smoky but less roasted. The intensities of bitterness and sourness were similar to those of conventional coffee. The present results demonstrate a proof of concept for a cellular agriculture approach as an alternative coffee production platform and guide future optimization work.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Kärkkäinen Elviira

Aisala Heikki Orcid -palvelun logo

Rischer Heiko Orcid -palvelun logo

Jokinen Iina Orcid -palvelun logo

Seppänen-Laakso Tuulikki

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

71

Numero

47

Sivut

18478-18488

Julkaisu­foorumi

59498

Julkaisufoorumitaso

3

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Biokemia, solu- ja molekyylibiologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1021/acs.jafc.3c04503

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä