Puun kierteisyys ja sen mittaaminen
Julkaisuvuosi
1988
Tekijät
Viitaniemi, Pertti
Tiivistelmä
Puun solukkojen pääasiallisin suunta ei yleensä noudata rungon tai muun puun osan pituusakselin suuntaa, vaan solut ovat järjestäytyneet loivan spiraalin muotoon ytimen ympärille. Puun pinnalla havaittava kierteisyys ei ole vakio koko rungossa, vaan muuttuu ytimestä lasketun eli kambiaalisen iän kasvaessa. Kierteisyyden fysiologista syytä ei tunneta. Monista eri puulajeista tehdyt havainnot kuitenkin osoittavat, että kullakin puulajilla on sille ominainen kierteinen rakennetapa. Suomalaisen männyn (Pinus silvestris L.) todettiin noudattavan hyvin havupuille tyypillistä kierteisyyttä. Kierteisyys alkaa hyvin loivana, mutta saavuttaa nopeasti maksimiarvon vasenkierteisyytenä 15 - 20 vuoden iässä. Tämän jälkeen kierteisyys vähenee ja muuttuu oikeakierteisyydeksi puun ollessa 60 - 80 vuoden ikäinen. Suomalaisen kuusen (Picca abics (L.) Karst.) kierteisyys sen sijaan ei ole yhtä systemaattista kuin männyn. Tosin kummassakin on nähtävissä alkuvuosien selvä muutos ja vanhemman iän kierteisyyden muutos oikealla, mutta muutokset ovat huomattavasti lievempiä mäntyyn verrattuna. Oleellisinta kuusen kierteisyydessä ovat joskus esiintyvät äkilliset muutokset, joissa jopa kierteisyyden suunta muuttuu hyvin nopeasti. Useimmiten kierteisyys on kuitenkin lievää koko ajan.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Erillisteos
Yleisö
Ammatillinen
OKM:n julkaisutyyppiluokitus
D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys
Julkaisukanavan tiedot
Lehti
Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Kustantaja
VTT Technical Research Centre of Finland
Numero
522
ISSN
ISBN
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Ei
Kustantajan version lisenssi
Muu lisenssi
Rinnakkaistallennettu
Ei
Muut tiedot
Avainsanat
[object Object],[object Object]
Kieli
suomi
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Ei