Kaura elintarvikeraaka-aineena
Julkaisuvuosi
1999
Tekijät
Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja; Laitila, Arja; Wilhelmson, Annika; Heiniö, Raija-Liisa; Outinen, Mari; Kaukovirta-Norja, Anu; Lehtinen, Pekka; Plaami, Sirkka; Sontag-Strohm, Tuula; Mikola, Markku; Poutanen, Kaisa
Tiivistelmä
Suomessa viljoista kauraa viljellään ohran jälkeen eniten, mutta vain noin 3 % kauran tuotannosta menee elintarvikekäyttöön. Kauran varsin vähäinen elintarvikekäyttö on pääasiassa puuroissa, aamiais- ja leivontatuotteissa. Kaura on kuitenkin, kuten muutkin täysjyväviljat, monien terveysetujen raaka-aine sisältäen mm. runsaasti ravintokuitua, vitamiineja, mineraareja, antioksidantteja, steroleja ja muita bioaktiivisia yhdisteitä. Jo kauan on tiedetty kauran sisältämän b-glukaanin suotuisasta kolesterolia alentavasta vaikutuksesta, mutta vasta vuonna 1997 Yhdysvalloissa annettiin FDA:n toimesta lupa käyttää b-glukaaniin perustuvaa terveysväittämää kauratuotteissa. Maa- ja metsätalousmenisteriö aloitti vuonna 1998 laajan kansallisen kauraohjelman, jonka tarkoituksena on mm. tutkia mahdollisuuksia kauran käytön lisäämiseksi kotimaisessa elintarviketeollisuudessa. Yksi ohjelmaan kuuluva hanke on "Kauran biotekninen prosessointi uusiksi elintarvikkeiksi". Se on yhteistyö VTT Bio- ja elintarviketekniikan yksikön, Teknillisen korkeakoulun kemiantekniikan laitoksen, Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitoksen ja Maatalouden tutkimuskeskuksen elintarvikkeiden tutkimusyksikön välillä. Kaikki tämän katsauksen kirjoittajat työskentelevät ko. projektissa. Tarkoituksena oli koota yhteen tähän kirjallisuuskatsaukseen laaja tietopaketti kaurasta, sen rakenteesta, terveysvaikutteisista yhdisteistä ja mikrobiologisesta laadusta. Pääpaino asetettiin kauran sisältämille bioaktiivisille yhdisteille ja toisaalta kauran flavoritutkimukseen. Kuluttajan valintaperusteissa elintarvikkeiden aistittava laatu on varsin keskeisessä asemassa, ja kauralla on miellyttävä, tyypillinen flavori, johon sen käyttö mm. leivontatuotteissa perustuu. Koska yllämainitussa projektissa käytämme itämistä bioteknisenä prosessina, tähän katsaukseen on koottu myös se kirjallisuudesta saatu vähäinen tieto, mitä kauran idättämisestä ja sen vaikutuksista ravitsemukselliseen arvoon on olemassa. Toivomme tämän julkaisun palvelevan kaikkia kaurasta kiinnostuneita henkilöitä ja kauran parissa työskenteleviä tutkijoita.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Erillisteos
Yleisö
Ammatillinen
OKM:n julkaisutyyppiluokitus
D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys
Julkaisukanavan tiedot
Kustantaja
Numero
1986
ISSN
ISBN
Julkaisufoorumi
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Ei
Kustantajan version lisenssi
Muu lisenssi
Rinnakkaistallennettu
Ei
Muut tiedot
Tieteenalat
Ympäristön bioteknologia; Teollinen bioteknologia; Maatalouden bioteknologia
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kieli
suomi
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Ei