undefined

Kaura elintarvikeraaka-aineena

Julkaisuvuosi

1999

Tekijät

Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja; Laitila, Arja; Wilhelmson, Annika; Heiniö, Raija-Liisa; Outinen, Mari; Kaukovirta-Norja, Anu; Lehtinen, Pekka; Plaami, Sirkka; Sontag-Strohm, Tuula; Mikola, Markku; Poutanen, Kaisa

Tiivistelmä

Suomessa viljoista kauraa viljellään ohran jälkeen eniten, mutta vain noin 3 % kauran tuotannosta menee elintarvikekäyttöön. Kauran varsin vähäinen elintarvikekäyttö on pääasiassa puuroissa, aamiais- ja leivontatuotteissa. Kaura on kuitenkin, kuten muutkin täysjyväviljat, monien terveysetujen raaka-aine sisältäen mm. runsaasti ravintokuitua, vitamiineja, mineraareja, antioksidantteja, steroleja ja muita bioaktiivisia yhdisteitä. Jo kauan on tiedetty kauran sisältämän b-glukaanin suotuisasta kolesterolia alentavasta vaikutuksesta, mutta vasta vuonna 1997 Yhdysvalloissa annettiin FDA:n toimesta lupa käyttää b-glukaaniin perustuvaa terveysväittämää kauratuotteissa. Maa- ja metsätalousmenisteriö aloitti vuonna 1998 laajan kansallisen kauraohjelman, jonka tarkoituksena on mm. tutkia mahdollisuuksia kauran käytön lisäämiseksi kotimaisessa elintarviketeollisuudessa. Yksi ohjelmaan kuuluva hanke on "Kauran biotekninen prosessointi uusiksi elintarvikkeiksi". Se on yhteistyö VTT Bio- ja elintarviketekniikan yksikön, Teknillisen korkeakoulun kemiantekniikan laitoksen, Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitoksen ja Maatalouden tutkimuskeskuksen elintarvikkeiden tutkimusyksikön välillä. Kaikki tämän katsauksen kirjoittajat työskentelevät ko. projektissa. Tarkoituksena oli koota yhteen tähän kirjallisuuskatsaukseen laaja tietopaketti kaurasta, sen rakenteesta, terveysvaikutteisista yhdisteistä ja mikrobiologisesta laadusta. Pääpaino asetettiin kauran sisältämille bioaktiivisille yhdisteille ja toisaalta kauran flavoritutkimukseen. Kuluttajan valintaperusteissa elintarvikkeiden aistittava laatu on varsin keskeisessä asemassa, ja kauralla on miellyttävä, tyypillinen flavori, johon sen käyttö mm. leivontatuotteissa perustuu. Koska yllämainitussa projektissa käytämme itämistä bioteknisenä prosessina, tähän katsaukseen on koottu myös se kirjallisuudesta saatu vähäinen tieto, mitä kauran idättämisestä ja sen vaikutuksista ravitsemukselliseen arvoon on olemassa. Toivomme tämän julkaisun palvelevan kaikkia kaurasta kiinnostuneita henkilöitä ja kauran parissa työskenteleviä tutkijoita.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Laitila Arja

Poutanen Kaisa

Oksman-Caldentey Kirsi-Marja Orcid -palvelun logo

Lehtinen Pekka Orcid -palvelun logo

Heiniö Raija-Liisa Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Erillisteos

Yleisö

Ammatillinen

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Ei

Kustantajan version lisenssi

Muu lisenssi

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Ympäristön bioteknologia; Teollinen bioteknologia; Maatalouden bioteknologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

suomi

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Ei