undefined

Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit

Julkaisuvuosi

2000

Tekijät

Nuutila, Anna-Maria

Tiivistelmä

Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Erillisteos

Yleisö

Ammatillinen

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisukanavan tiedot

Lehti

VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

Kustantaja

VTT Technical Research Centre of Finland

Numero

2026

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Ei

Kustantajan version lisenssi

Muu lisenssi

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

suomi

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Ei