Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit
Julkaisuvuosi
2000
Tekijät
Nuutila, Anna-Maria
Tiivistelmä
Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Nuutila Anna-Maria
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Erillisteos
Yleisö
Ammatillinen
OKM:n julkaisutyyppiluokitus
D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys
Julkaisukanavan tiedot
Lehti
VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Kustantaja
VTT Technical Research Centre of Finland
Numero
2026
ISSN
ISBN
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Ei
Kustantajan version lisenssi
Muu lisenssi
Rinnakkaistallennettu
Ei
Muut tiedot
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kieli
suomi
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Ei