undefined

Production of fungal plant cell wall degrading enzymes on wet-oxidised wheat straw xylan

Julkaisuvuosi

2000

Tekijät

Schmidt, A.; Bailey, Michael; Vaari, Anu; Thomsen, A.; Tenkanen, Maija

Tiivistelmä

In Denmark, the wet-oxidation (WO) process has been used for fractionating wheat straw [10], where most of the hemicellulose is solubilised mainly as oligomers and polymers and the cellulose retained as a solid. In wheat straw, hemicellulose is an arabino-4-O-methylglucurono xylan, which, in addition to xylose, contains arabinose, 4-O-Me-D-glucuronic acid, and acetic acid substituents [9]. Some arabinosyl groups may be esterified with ferulic or p-coumaric acids. Most micro-organisms used for lactate, ethanol or xylitol production do not produce enzymes for hemicellulose hydrolysis. Acid or enzymatic hydrolysis is needed to convert the sugar polymers to monomers. A problem associated with dilute acid hydrolysis is the poor fermentability of the produced hydrolysates compared with enzymatic hydrolysis. This study investigated the utilisation of wet-oxidised wheat straw xylan (WO-xylan) for production of enzymes for hydrolysis. Three fungal strains (Aspergillus oryzae, Aspergillus fumigatus, and Trichoderma reesei) were cultivated on WO-xylan using xylan (Lenzig AG) as a supplementary carbon-source. A. oryzae was selected for production of enzymes in larger scale.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Konferenssi

Artikkelin tyyppi

Muu artikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A4 Artikkeli konferenssijulkaisussa

Julkaisukanavan tiedot

Lehti

VTT Symposium

Konferenssi

European Symposium on Enzymes in Grain Processing, ESEGP-2

Kustantaja

VTT Technical Research Centre of Finland

Numero

207

Sivut

267-271

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Kustantajan version lisenssi

Muu lisenssi

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Ei