Enzyme-aided recovery of protein and protein hydrolyzates from rapeseed cold-press cake: Dissertation
Julkaisuvuosi
2016
Tekijät
Rommi, Katariina
Tiivistelmä
New protein sources are needed to fulfil the growing global demand for food protein. The co-stream from cold pressing of rapeseed oil, press cake, is a rich source of protein with good nutritional value. Several technologies based on alkaline or saline extraction have been developed for enrichment of rapeseed protein, but high energy and water consumption due to dilute conditions and multiple processing steps limit their sustainability and profitability.In the present study, enzyme-aided methods were developed for extraction of protein and protein hydrolyzates from rapeseed coldpress cake. Carbohydrate-hydrolyzing enzymes facilitated protein extraction at reduced water content and without chemicals such as alkali or salt. Additionally, protein hydrolyzates exhibiting bioactive properties were extracted from dry-fractionated press cake by proteolytic enzyme treatment. Results of the study indicate that enzyme-aided fractionation methods are suitable for rapeseed protein production and may offer a techno-economically feasible alternative to current technologies such as alkaline or saline extraction.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Rommi Katariina
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Erillisteos
Yleisö
Tieteellinen
OKM:n julkaisutyyppiluokitus
G5 Artikkeliväitöskirja
Julkaisukanavan tiedot
Lehti
VTT Science
Kustantaja
VTT Technical Research Centre of Finland
Numero
130
ISSN
ISBN
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Kustantajan version lisenssi
Muu lisenssi
Rinnakkaistallennettu
Ei
Muut tiedot
Tieteenalat
Biokemia, solu- ja molekyylibiologia; Kasvibiologia, mikrobiologia, virologia
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä