undefined

Enzyme-aided recovery of protein and protein hydrolyzates from rapeseed cold-press cake: Dissertation

Julkaisuvuosi

2016

Tekijät

Rommi, Katariina

Tiivistelmä

New protein sources are needed to fulfil the growing global demand for food protein. The co-stream from cold pressing of rapeseed oil, press cake, is a rich source of protein with good nutritional value. Several technologies based on alkaline or saline extraction have been developed for enrichment of rapeseed protein, but high energy and water consumption due to dilute conditions and multiple processing steps limit their sustainability and profitability.In the present study, enzyme-aided methods were developed for extraction of protein and protein hydrolyzates from rapeseed coldpress cake. Carbohydrate-hydrolyzing enzymes facilitated protein extraction at reduced water content and without chemicals such as alkali or salt. Additionally, protein hydrolyzates exhibiting bioactive properties were extracted from dry-fractionated press cake by proteolytic enzyme treatment. Results of the study indicate that enzyme-aided fractionation methods are suitable for rapeseed protein production and may offer a techno-economically feasible alternative to current technologies such as alkaline or saline extraction.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Erillisteos

Yleisö

Tieteellinen

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

G5 Artikkeliväitöskirja

Julkaisukanavan tiedot

Lehti

VTT Science

Kustantaja

VTT Technical Research Centre of Finland

Numero

130

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Kustantajan version lisenssi

Muu lisenssi

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Biokemia, solu- ja molekyylibiologia; Kasvibiologia, mikrobiologia, virologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä