undefined

Food economy 4.0: VTT's vision towards intelligent, consumer-centric food production

Julkaisuvuosi

2017

Tekijät

Poutanen, Kaisa; Nordlund, Emilia; Paasi, Jaakko; Vehmas, Kaisa; Åkerman, Maria

Tiivistelmä

VTT has envisioned change paths towards a new era of smart 21st century food production, where physical production merges with the utilisation of digitalisation into a new food economy. Food Economy 4.0 is a sustainable consumer-centric ecosystem that connects traditional and new food economy actors with end users in new ways. In the Food Economy 4.0 vision, the consumer's activity increases, empowered by digitalisation. Raw materials are utilised more efficiently than today, and some of the raw materials are produced using new production methods. Personalised solutions and services reinforce the role of food in demonstrating values and supporting health and vitality. During the work, three change paths to a new food economy were established in cooperation with VTT's multi-sector team of experts and representatives from companies in the food sector: 1) From mass production to personalised solutions, 2) From centralisation to agile manufacturing and delivery, 3) From horizontal to vertical food production. The visions, enablers of change, and the required advancements have been identified and defined for the change paths. Food Economy 4.0 contains a lot of opportunities for creating new business. The wide scale success of companies requires cooperation across traditional sectoral borders and from both companies and government ministries in order to build a favourable foundation for the innovation and development of exports.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Nordlund Emilia Orcid -palvelun logo

Paasi Jaakko Orcid -palvelun logo

Poutanen Kaisa

Vehmas Kaisa Orcid -palvelun logo

Åkerman Maria Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Erillisteos

Yleisö

Ammatillinen

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys

Julkaisukanavan tiedot

Lehti

VTT Visions

Kustantaja

VTT Technical Research Centre of Finland

Numero

10

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Kustantajan version lisenssi

Muu lisenssi

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Maatalouden bioteknologia; Kasvibiologia, mikrobiologia, virologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei tietoa

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä