undefined

Production of Endotoxin-Free Microbial Biomass for Food Applications by Gas Fermentation of Gram-Positive H<sub>2</sub>-Oxidizing Bacteria

Julkaisuvuosi

2021

Tekijät

Nyyssölä, Antti; Ojala, Leo; Wuokko, Mikko; Peddinti, Gopal; Tamminen, Anu; Tsitko, Irina; Nordlund, Emilia; Lienemann, Michael

Tiivistelmä

The production of edible microbial biomass in bioreactors is an attractive alternative to agriculture, which is a major consumer of fresh water, an emitter of greenhouse gases, and a cause of eutrophication. This study examines microbial food production by gas fermentation of two endotoxin-free Gram-positive H2-oxidizing autotrophic bacterial strains, Nocardioides nitrophenolicus KGS-27 and Rhodococcus opacus DSM 43205. The supply of the gaseous substrates H2 and O2 by in situ water electrolysis was investigated as an alternative to providing them from an external source. N. nitrophenolicus KGS-27 produced ≤9.9 ±2.0 mg of biomass L−1 h−1 and was not affected by in situ water electrolysis, which potentially produces growth-inhibiting reactive oxygen species. With R. opacus DSM 43205, in turn, electrolysis slowed growth considerably and resulted in a volumetric productivity of 2.6 ± 0.8 mg of biomass L−1 h−1, which was a quarter of what was obtained with the gases supplied externally. The macromolecular compositions of biomasses produced by the two cultivation modes using the two bacterial strains were rather similar containing approximately 33−37% protein, 28−56% carbohydrates, and 4−5% fatty acids of the cell dry weight. Relatively high protein concentrations and balanced amino acid profiles, comparable to those of casein and soy protein, were achieved with both strains.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Nyyssölä Antti

Tamminen Anu

Nordlund Emilia Orcid -palvelun logo

Peddinti Gopal Orcid -palvelun logo

Tsitko Irina Orcid -palvelun logo

Ojala Leo

Lienemann Michael Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

1

Numero

3

Sivut

470-479

Julkaisu­foorumi

89663

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Teknillinen kemia, kemian prosessitekniikka; Teollinen bioteknologia; Maatalouden bioteknologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1021/acsfoodscitech.0c00129

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä