undefined

Structural and textural characteristics of 3D-Printed protein- and dietary fibre-Rich snacks made of milk powder and wholegrain rye flour

Julkaisuvuosi

2020

Tekijät

Lille, Martina; Kortekangas, Anni; Heiniö, Raija Liisa; Sözer, Nesli

Abstrakti:

This study addressed the potential of 3D printing as a processing technology for delivering personalized healthy eating solutions to consumers. Extrusion‐based 3D printing was studied as a tool to produce protein‐ and dietary fibre‐rich snack products from whole milk powder and wholegrain rye flour. Aqueous pastes were prepared from the raw materials at various ratios, grid‐like samples printed from the pastes at ambient temperature and the printed samples post-processed by oven baking at 150 °C. Printing pastes were characterized by rheological measurements and the baked samples by X-ray micro tomography, texture measurements and sensory analysis. All formulations showed good printability and shape stability after printing. During baking, the milk powder‐based samples expanded to a level that caused a total collapse of the printed multiple‐layer samples. Shape retention during baking was greatly improved by adding rye flour to the milk formulation. Sensory evaluation revealed that the volume, glossiness, sweetness and saltiness of the baked samples increased with an increasing level of milk powder in the printing paste. A mixture of milk powder and rye flour shows great potential as a formulation for healthy snack products produced by extrusion‐based 3D printing.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Kortekangas Anni

Lille Martina Orcid -palvelun logo

Sözer Nesli Orcid -palvelun logo

Heiniö Raija Liisa Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli:

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Lehti/Sarja

Foods

Volyymi

9

Numero

11

Artikkelinumero

1527

Julkaisu­foorumi

85072

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Kokonaan avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Muut maataloustieteet; Maataloustiede

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.3390/foods9111527

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä