Structural and textural characteristics of 3D-Printed protein- and dietary fibre-Rich snacks made of milk powder and wholegrain rye flour
Julkaisuvuosi
2020
Tekijät
Lille, Martina; Kortekangas, Anni; Heiniö, Raija Liisa; Sözer, Nesli
Abstrakti:
This study addressed the potential of 3D printing as a processing technology for delivering personalized healthy eating solutions to consumers. Extrusion‐based 3D printing was studied as a tool to produce protein‐ and dietary fibre‐rich snack products from whole milk powder and wholegrain rye flour. Aqueous pastes were prepared from the raw materials at various ratios, grid‐like samples printed from the pastes at ambient temperature and the printed samples post-processed by oven baking at 150 °C. Printing pastes were characterized by rheological measurements and the baked samples by X-ray micro tomography, texture measurements and sensory analysis. All formulations showed good printability and shape stability after printing. During baking, the milk powder‐based samples expanded to a level that caused a total collapse of the printed multiple‐layer samples. Shape retention during baking was greatly improved by adding rye flour to the milk formulation. Sensory evaluation revealed that the volume, glossiness, sweetness and saltiness of the baked samples increased with an increasing level of milk powder in the printing paste. A mixture of milk powder and rye flour shows great potential as a formulation for healthy snack products produced by extrusion‐based 3D printing.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli:
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Kokonaan avoin julkaisukanava
Kustantajan version lisenssi
CC BY
Rinnakkaistallennettu
Ei
Muut tiedot
Tieteenalat
Muut maataloustieteet; Maataloustiede
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.3390/foods9111527
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä