undefined

Molecular profiling of beer wort fermentation diversity across natural Saccharomyces eubayanus isolates

Julkaisuvuosi

2020

Tekijät

Mardones, Wladimir; Villarroel, Carlos A.; Krogerus, Kristoffer; Tapia, Sebastian M.; Urbina, Kamila; Oporto, Christian I.; O’Donnell, Samuel; Minebois, Romain; Nespolo, Roberto; Fischer, Gilles; Querol, Amparo; Gibson, Brian; Cubillos, Francisco A.

Tiivistelmä

<p>The utilization of S. eubayanus has recently become a topic of interest due to the novel organoleptic properties imparted to beer. However, the utilization of S. eubayanus in brewing requires the comprehension of the mechanisms that underlie fermentative differences generated from its natural genetic variability. Here, we evaluated fermentation performance and volatile compound production in ten genetically distinct S. eubayanus strains in a brewing fermentative context. The evaluated strains showed a broad phenotypic spectrum, some of them exhibiting a high fermentation capacity and high levels of volatile esters and/or higher alcohols. Subsequently, we obtained molecular profiles by generating ‘end-to-end’ genome assemblies, as well as metabolome and transcriptome profiling of two Patagonian isolates exhibiting significant differences in beer aroma profiles. These strains showed clear differences in concentrations of intracellular metabolites, including amino acids, such as valine, leucine and isoleucine, likely impacting the production of 2-methylpropanol and 3-methylbutanol. These differences in the production of volatile compounds are attributed to gene expression variation, where the most profound differentiation is attributed to genes involved in assimilatory sulfate reduction, which in turn validates phenotypic differences in H<sub>2</sub>S production. This study lays a solid foundation for future research to improve fermentation performance and select strains for new lager styles based on aroma and metabolic profiles.</p>
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Gibson Brian

Krogerus Kristoffer Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

13

Numero

4

Sivut

1012-1025

Julkaisu­foorumi

84972

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Kokonaan avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Biokemia, solu- ja molekyylibiologia

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Kyllä

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1111/1751-7915.13545

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä