undefined

Wholegrain oat quality indicators for production of extruded snacks

Julkaisuvuosi

2023

Tekijät

Nikinmaa, Markus; Mustonen, Sari A.; Huitula, Lauri; Laaksonen, Oskar; Linderborg, Kaisa M.; Nordlund, Emilia; Sözer, Nesli

Abstrakti:

<p>Extrudates made of 30 different wholegrain oat flour samples with diverse chemical composition were prepared using a twin-screw extruder (screw speed 400 rotations per minute, temperature profile 140-130-90-85 °C (die to feed), flour feed rate was 60 g/min and total moisture content 15%). Each wholegrain oat flour was mixed with 30% rice flour (dry basis) and extruded under constant temperature, screw speed, water and feed rates. Generic descriptive sensory analysis was performed for 10 selected samples. Principal component analysis (PCA) and partial least squares regression (PLS) models were used to assess interactions between the sensory and instrumental data. Degree of extrudate expansion varied between 143 and 305%, while density varied between 198 and 785 kg/m<sup>3</sup>. Hardness of samples were between 44 and 150 N. As expected, starch content was positively, and fat content negatively correlated with degree of expansion. Musty aroma and the perceived hardness correlated with fat content in the PLS model, while the perceived crispiness correlated with expansion. Quality indicators such as thousand seed weight (TSW), and peak viscosity showed significant correlation with expansion in both instrumental and sensory tests; therefore, they can be utilized as quick predictive measurements to assess the quality of wholegrain oat based extrudates.</p>
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Nordlund Emilia Orcid -palvelun logo

Huitula Lauri

Nikinmaa Markus Orcid -palvelun logo

Sözer Nesli Orcid -palvelun logo

Turun yliopisto

Linderborg Kaisa

Laaksonen Oskar

Hakanen Sari

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli:

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

174

Artikkelinumero

114457

Julkaisu­foorumi

62813

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Kokonaan avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Kyllä

Muut tiedot

Tieteenalat

Biokemia, solu- ja molekyylibiologia; Maataloustiede

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kustantajan kansainvälisyys

Kansainvälinen

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1016/j.lwt.2023.114457

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä