Viscoelastic phenomena in methylcellulose aqueous systems : Application of fractional calculus
Julkaisuvuosi
2024
Tekijät
Miranda-Valdez, Isaac Y.; Puente-Córdova, Jesús G.; Rentería-Baltiérrez, Flor Y.; Fliri, Lukas; Hummel, Michael; Puisto, Antti; Koivisto, Juha; Alava, Mikko J.
Abstrakti:
<p>Fractional calculus models can potentially describe the viscoelastic phenomena in soft solids. Nevertheless, their successful application is limited. This paper explored the potential of using fractional calculus models to describe the viscoelastic properties of soft solids, focusing on methylcellulose aqueous systems. Methylcellulose is an important food additive, and it is known for its complex rheological behaviors, including thermogelation, which still puzzle rheologists. Through dynamic mechanical analysis and fractional rheology, we demonstrated that fractional calculus described the frequency- and temperature-dependent rheology of methylcellulose. This paper also showcased how including one springpot could potentially replace numerous spring-dashpot arrangements. Our findings using fractional calculus suggested that the thermogelation of methylcellulose involves the cooperative mobility of polymer chains and can be described as a process analogous to the glass transition in polymers. This study highlighted the power of combining fractional calculus and rheology to understand complex viscoelastic phenomena in soft solids.</p>
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli:
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Lehti/Sarja
Volyymi
147
Artikkelinumero
109334
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
3
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Kustantajan version lisenssi
CC BY
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Muut tiedot
Tieteenalat
Fysiikka; Teknillinen kemia, kemian prosessitekniikka; Materiaalitekniikka
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Kyllä
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1016/j.foodhyd.2023.109334
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä