Thermal gelation of cellulose based suspensions
Julkaisuvuosi
2023
Tekijät
Viitanen, Leevi; Miranda-Valdez, Isaac Y.; Koivisto, Juha; Puisto, Antti; Alava, Mikko
Tiivistelmä
<p>A more sustainable future calls for bio-based alternatives to replace plastic foams for various applications, such as packaging, insulation and cushioning. Some bio-based foams emerging in scientific publications are fabricated using liquid foam templating and methyl cellulose as well as fibers as main constituents. Scaling up of the production, however, requires a comprehensive understanding of the rheology of the foam during the shaping and drying processes. In this article, we report rheological studies of cellulose based systems in the context of thermal gelation. In more precise terms, we study how the presence of cellulose fibers and other additive materials influences the thermal gelation properties of methyl cellulose. We observe that the rheological properties, while heavily dependent on the material composition, are reasonably adjustable by appropriate material choices. The fibers are seen to decrease the temperature required for methyl cellulose to undergo a viscoelastic transition which is useful in the solid foam fabrication process. We anticipate that in the present application, the fibers increase the stability of the desired structure during the drying stage of the foam.</p>
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Muut tiedot
Tieteenalat
Materiaalitekniikka; Ympäristötekniikka
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1007/s10570-023-05150-7
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä