undefined

Traditional and new sources of grain protein in the healthy and sustainable Nordic diet

Julkaisuvuosi

2022

Tekijät

Kårlund, A.; Kolehmainen, M.; Landberg, R.; Poutanen, Kaisa

Tiivistelmä

<p>Cereal foods provide carbohydrates and dietary fibre, but also protein. To support the goals of sustainable development, cereal grain proteins should be more efficiently used to replace animal proteins. In the Nordic countries, wheat is the major source of cereal protein, followed by rye, oats, and barley. Although oats have been traditionally consumed as many staple foods in the Nordic countries and new oat-based food concepts are emerging, the potential of oats as a healthy and sustainable protein source is still underused. Oat protein is high in nutritional quality, and oats also contain unique phytochemicals and dietary fibres with proven health effects. Therefore, utilization of traditional wholegrain oat products to replace animal protein sources would increase both health-supporting components and cereal diversity in Nordic diets. While novel oat-based meat, milk, and dairy analogues do not contribute as much to dietary fibre, vitamin and mineral intake as corresponding whole grain products, they provide valuable and effective means to reduce animal protein intake, and thus, the environmental burden.</p>
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Itä-Suomen yliopisto

Kårlund Anna

Kolehmainen Jaana Marjukka Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

105

Artikkelinumero

103462

Julkaisu­foorumi

59836

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Maatalouden bioteknologia; Biokemia, solu- ja molekyylibiologia; Yleislääketiede, sisätaudit ja muut kliiniset lääketieteet; Kansanterveystiede, ympäristö ja työterveys

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kustantajan kansainvälisyys

Kansainvälinen

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Kyllä

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1016/j.jcs.2022.103462

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä