Traditional and new sources of grain protein in the healthy and sustainable Nordic diet
Julkaisuvuosi
2022
Tekijät
Kårlund, A.; Kolehmainen, M.; Landberg, R.; Poutanen, Kaisa
Tiivistelmä
<p>Cereal foods provide carbohydrates and dietary fibre, but also protein. To support the goals of sustainable development, cereal grain proteins should be more efficiently used to replace animal proteins. In the Nordic countries, wheat is the major source of cereal protein, followed by rye, oats, and barley. Although oats have been traditionally consumed as many staple foods in the Nordic countries and new oat-based food concepts are emerging, the potential of oats as a healthy and sustainable protein source is still underused. Oat protein is high in nutritional quality, and oats also contain unique phytochemicals and dietary fibres with proven health effects. Therefore, utilization of traditional wholegrain oat products to replace animal protein sources would increase both health-supporting components and cereal diversity in Nordic diets. While novel oat-based meat, milk, and dairy analogues do not contribute as much to dietary fibre, vitamin and mineral intake as corresponding whole grain products, they provide valuable and effective means to reduce animal protein intake, and thus, the environmental burden.</p>
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Poutanen Kaisa
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Volyymi
105
Artikkelinumero
103462
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
1
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Kustantajan version lisenssi
CC BY
Rinnakkaistallennettu
Ei
Muut tiedot
Tieteenalat
Maatalouden bioteknologia; Biokemia, solu- ja molekyylibiologia; Yleislääketiede, sisätaudit ja muut kliiniset lääketieteet; Kansanterveystiede, ympäristö ja työterveys
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Kyllä
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1016/j.jcs.2022.103462
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä