Functionality and economic feasibility of enzymatically hydrolyzed waste bread as a sugar replacer in wheat bread making
Julkaisuvuosi
2022
Tekijät
Rosa-Sibakov, Natalia; Sorsamäki, Lotta; Immonen, Mikko; Nihtilä, Hanna; Maina, Ndegwa H.; Siika-aho, Matti; Katina, Kati; Nordlund, Emilia
Tiivistelmä
Food-grade enzymes (α-amylase, amyloglucosidase, maltogenic amylase and protease) were investigated for recycling waste bread back to wheat bread-making process. Waste bread was efficiently hydrolysed into sugars (up to 93% glucose yield) and the best combination of enzymes was α-amylase (0.05 g/kg bread) and amyloglucosidase (2.5 g/kg bread). Selected enzyme hydrolysis processes were tested in wheat bread making as a (i) hydrolysed slurry, i.e. hydrolysed waste bread without solid/liquid separation and (ii) syrup, i.e. liquid supernatant after centrifugation of the hydrolysed waste bread. Both hydrolysed bread slurry and syrup were successfully utilized to replace sucrose (2 and 4%) during in bread making without affecting the bread quality when compared to the control bread. Techno-economic assessment revealed that this approach is 12% more economical than the current mean to dispose the bakery waste. This recycling concept showed both technical and economic potential for bakery industries to overcome their excess bread production.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Siika-aho Matti
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Emojulkaisun nimi
Volyymi
46
Numero
3
Artikkelinumero
e16378
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
1
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Kustantajan version lisenssi
CC BY
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Rinnakkaistallenteen lisenssi
CC BY
Muut tiedot
Tieteenalat
Muut maataloustieteet; Biokemia, solu- ja molekyylibiologia
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1111/jfpp.16378
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä