Life cycle assessment of plant cell cultures
Julkaisuvuosi
2022
Tekijät
Kobayashi, Yumi; Kärkkäinen, Elviira ; Häkkinen , Suvi ; Nohynek , Liisa ; Ritala , Anneli ; Rischer , Heiko; Tuomisto, Hanna
Tiivistelmä
A novel food such as plant cell culture (PCC) is an important complementary asset for traditional agriculture to tackle global food insecurity. To evaluate environmental impacts of PCC, a life cycle assessment was applied to tobacco bright yellow-2 and cloudberry PCCs. Global warming potential (GWP), freshwater eutrophication potential (FEUP), marine eutrophication potential, terrestrial acidification potential (TAP), stratospheric ozone depletion, water consumption and land use were assessed. The results showed particularly high contributions (82–93%) of electricity consumption to GWP, FEUP and TAP. Sensitivity analysis indicated that using wind energy instead of the average Finnish electricity mix reduced the environmental impacts by 34–81%. Enhancement in the energy efficiency of bioreactor mixing processes and reduction in cultivation time also effectively improved the environmental performance (4–47% reduction of impacts). In comparison with other novel foods, the environmental impacts of the PCC products studied were mostly comparable to those of microalgae products but higher than those of microbial protein products produced by autotrophic hydrogen-oxidizing bacteria. Assayed fresh PCC products were similar or close to GWP of conventionally grown food products and, with technological advancements, can be highly competitive.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Emojulkaisun nimi
Volyymi
808
Artikkelinumero
151990
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
2
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Kustantajan version lisenssi
CC BY
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Rinnakkaistallenteen lisenssi
CC BY
Muut tiedot
Tieteenalat
Teollinen bioteknologia; Ympäristötiede; Kasvibiologia, mikrobiologia, virologia
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1016/j.scitotenv.2021.151990
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä