undefined

Life cycle assessment of plant cell cultures

Julkaisuvuosi

2022

Tekijät

Kobayashi, Yumi; Kärkkäinen, Elviira ; Häkkinen , Suvi ; Nohynek , Liisa ; Ritala , Anneli ; Rischer , Heiko; Tuomisto, Hanna

Tiivistelmä

A novel food such as plant cell culture (PCC) is an important complementary asset for traditional agriculture to tackle global food insecurity. To evaluate environmental impacts of PCC, a life cycle assessment was applied to tobacco bright yellow-2 and cloudberry PCCs. Global warming potential (GWP), freshwater eutrophication potential (FEUP), marine eutrophication potential, terrestrial acidification potential (TAP), stratospheric ozone depletion, water consumption and land use were assessed. The results showed particularly high contributions (82–93%) of electricity consumption to GWP, FEUP and TAP. Sensitivity analysis indicated that using wind energy instead of the average Finnish electricity mix reduced the environmental impacts by 34–81%. Enhancement in the energy efficiency of bioreactor mixing processes and reduction in cultivation time also effectively improved the environmental performance (4–47% reduction of impacts). In comparison with other novel foods, the environmental impacts of the PCC products studied were mostly comparable to those of microalgae products but higher than those of microbial protein products produced by autotrophic hydrogen-oxidizing bacteria. Assayed fresh PCC products were similar or close to GWP of conventionally grown food products and, with technological advancements, can be highly competitive.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Helsingin yliopisto

Tuomisto Hanna

Kobayashi Yumi

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Rischer Heiko Orcid -palvelun logo

Nohynek Liisa Orcid -palvelun logo

Häkkinen Suvi T. Orcid -palvelun logo

Ritala Anneli

Kärkkäinen Elviira

Luonnonvarakeskus

Tuomisto Hanna Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

808

Artikkelinumero

151990

Julkaisu­foorumi

66887

Julkaisufoorumitaso

2

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Kyllä

Rinnakkaistallenteen lisenssi

CC BY

Muut tiedot

Tieteenalat

Ympäristötiede; Kasvibiologia, mikrobiologia, virologia; Teollinen bioteknologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kustantajan kansainvälisyys

Kansainvälinen

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1016/j.scitotenv.2021.151990

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä