undefined

Natural Antimicrobials from Cloudberry (<i>Rubus chamaemorus</i>) Seeds by Sanding and Hydrothermal Extraction

Julkaisuvuosi

2021

Tekijät

Puupponen-pimiä, Riitta; Nohynek, Liisa; Suvanto, Jussi; Salminen, Juha-pekka; Seppänen-laakso, Tuulikki; Tähtiharju, Juha; Honkapää, Kaisu; Oksman-caldentey, Kirsi-marja

Tiivistelmä

We have developed an organic solvent-free process to enrich natural antimicrobials from the important Nordic Rubus berry species, especially from cloudberry. The process utilizes industrial berry byproducts as raw-material, and it is based on seed sanding technology and water-based extraction. The extracts showed strong antimicrobial activity against Gram-positive Staphylococcus aureus and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). A concentration of 5 mg/mL totally eliminated these bacteria in 24 h. Effects against Gram-negative bacteria were modest. Polyphenol analysis of the hydrothermal extracts showed that the antimicrobial activity is correlated to ellagitannins, mainly dimeric sanguiin H-6 and sanguiin H-10 isomers. Sanguiin H-10 is not commonly found in intact cloudberry seeds, but it is formed from the dimeric and trimeric ellagitannins, during the extraction. Surprisingly hydrothermal extracts had no or minor effects on beneficial bacteria, Lactobacillus rhamnosus. This interesting finding might offer an application potential in controlling skin microbial pathogens, for example, in wound healing.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Tähtiharju Juha

Honkapää Kaisu

Oksman-caldentey Kirsi-marja Orcid -palvelun logo

Nohynek Liisa Orcid -palvelun logo

Puupponen-pimiä Riitta

Seppänen-laakso Tuulikki

Turun yliopisto

Suvanto Jussi

Salminen Juha-Pekka

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

1

Numero

5

Sivut

917-927

Julkaisu­foorumi

89663

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Kyllä

Muut tiedot

Tieteenalat

Muu tekniikka; Biokemia, solu- ja molekyylibiologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kustantajan kansainvälisyys

Kansainvälinen

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1021/acsfoodscitech.0c00109

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä