Natural Antimicrobials from Cloudberry (<i>Rubus chamaemorus</i>) Seeds by Sanding and Hydrothermal Extraction
Julkaisuvuosi
2021
Tekijät
Puupponen-pimiä, Riitta; Nohynek, Liisa; Suvanto, Jussi; Salminen, Juha-pekka; Seppänen-laakso, Tuulikki; Tähtiharju, Juha; Honkapää, Kaisu; Oksman-caldentey, Kirsi-marja
Tiivistelmä
We have developed an organic solvent-free process to enrich natural antimicrobials from the important Nordic Rubus berry species, especially from cloudberry. The process utilizes industrial berry byproducts as raw-material, and it is based on seed sanding technology and water-based extraction. The extracts showed strong antimicrobial activity against Gram-positive Staphylococcus aureus and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). A concentration of 5 mg/mL totally eliminated these bacteria in 24 h. Effects against Gram-negative bacteria were modest. Polyphenol analysis of the hydrothermal extracts showed that the antimicrobial activity is correlated to ellagitannins, mainly dimeric sanguiin H-6 and sanguiin H-10 isomers. Sanguiin H-10 is not commonly found in intact cloudberry seeds, but it is formed from the dimeric and trimeric ellagitannins, during the extraction. Surprisingly hydrothermal extracts had no or minor effects on beneficial bacteria, Lactobacillus rhamnosus. This interesting finding might offer an application potential in controlling skin microbial pathogens, for example, in wound healing.
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Tähtiharju Juha
Honkapää Kaisu
Puupponen-pimiä Riitta
Seppänen-laakso Tuulikki
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Volyymi
1
Numero
5
Sivut
917-927
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
1
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Kustantajan version lisenssi
CC BY
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Muut tiedot
Tieteenalat
Muu tekniikka; Biokemia, solu- ja molekyylibiologia
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1021/acsfoodscitech.0c00109
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä