Role of β-glucan content, molecular weight and phytate in the bile acid binding of oat β-glucan
Julkaisuvuosi
2021
Tekijät
Mäkelä, Noora; Rosa-Sibakov, Natalia; Wang, Yu Jie; Mattila, Outi; Nordlund, Emilia; Sontag-Strohm, Tuula
Tiivistelmä
<p>There is controversy about the role of viscosity and co-migrating molecules on the bile acid binding of beta-glucan. Thus, this study aimed to investigate the impact of β-glucan molecular weight and the content of both β-glucan and phytate on the mobility of bile acids by modelling intestinal conditions in vitro. Two approaches were used to evaluate factors underlying this binding effect. The first studied bile acid binding capacity of soluble β-glucan using purified compounds. Viscosity of the β-glucan solution governed mainly the mobility of bile acid since both a decrease in β-glucan concentration and degradation of β-glucan by enzyme hydrolysis resulted in decreased binding. The second approach investigated the trapping of bile acids in the oat bran matrix. Results suggested trapping of bile acids by the β-glucan gel network. Additionally, hydrolysis of phytate was shown to increase bile acid binding, probably due to better extractability of β-glucan in this sample.</p>
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Lehti
Emojulkaisun nimi
Volyymi
358
Artikkelinumero
129917
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
2
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Kustantajan version lisenssi
CC BY
Rinnakkaistallennettu
Kyllä
Rinnakkaistallenteen lisenssi
CC BY
Muut tiedot
Tieteenalat
Kemia; Teknillinen kemia, kemian prosessitekniikka; Maatalouden bioteknologia; Muut maataloustieteet
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kustantajan kansainvälisyys
Kansainvälinen
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Ei
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1016/j.foodchem.2021.129917
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä