undefined

Associations of dietary carbohydrate and fatty acid intakes with cognition among children

Julkaisuvuosi

2020

Tekijät

Sehrish, Naveed; Venäläinen, Taisa; Eloranta, Aino-Maija; Erkkilä, Arja T.; Jalkanen, Henna; Lindi, Virpi; Lakka, Timo A.; Haapala, Eero A.

Tiivistelmä

Objective: To investigate the cross-sectional associations of dietary carbohydrate and fatty acid intakes with cognition in mid-childhood. Design: Dietary carbohydrate and fatty acid intakes were assessed using 4-d food records, and cognition was evaluated using the Raven’s Coloured Progressive Matrices (RCPM) score. The cross-sectional associations of dietary carbohydrate and fatty acid intakes with cognition were investigated using linear regression analyses adjusted for age, sex, body fat percentage, household income, parental education and daily energy intake. Setting: The baseline examinations of the Physical Activity and Nutrition in Children study. Participants: A population-based sample of 487 children (250 boys, 237 girls) aged 6–8 years living in the city of Kuopio, Finland. Results: A higher dietary intake of fructose (standardised regression coefficient, β = 0·24, P < 0·001), total fibre (β = 0·16, P = 0·02) and soluble fibre (β = 0·15, P = 0·02) was associated with a higher RCPM score in boys. Other dietary carbohydrates and fatty acids, including total carbohydrates, glucose, sucrose, starch, insoluble fibre, total fat, SFAs, MUFAs, PUFAs, palmitic acid (C16), stearic acid (C18), linoleic acid (C18:2), α-linoleic acid (C18:3), arachidonic acid (C20:4), EPA (C20:5n-3) and DHA (C22:6n-6), were not associated with the RCPM score in boys. Dietary carbohydrates or fatty acids were not associated with the RCPM score in girls. Conclusions: Higher dietary fructose and fibre intakes were associated with better cognition in boys, but not in girls. Dietary fatty acids were not related to cognition in boys or in girls.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Itä-Suomen yliopisto

Eloranta Aino-Maija

Haapala Eero

Naveed Sehrish

Lakka Timo

Lindi Virpi

Erkkilä Arja

Jalkanen Henna

Sallinen Taisa

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

23

Numero

9

Sivut

1657-1663

Julkaisu­foorumi

65743

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Ei

Rinnakkaistallennettu

Kyllä

Muut tiedot

Tieteenalat

Terveystiede; Lääketieteen bioteknologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Julkaisumaa

Yhdistynyt kuningaskunta

Kustantajan kansainvälisyys

Kansainvälinen

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1017/S1368980019003860

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä