Food Waste Ecosystem - Ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen
Aloitusvuosi
2023
Päättymisvuosi
2026
Tavoitteet
Food Waste Ecosystem -hankkeessa luodaan pääkaupunkiseudulle uudenlainen, verkostomainen toimintatapa sekä ruokahävikin vähentämiseen ja sen tehokkaampaan hyödyntämiseen. Elintarvikejätteen osalta hankkeessa selvitetään yritysten mahdollisuuksia rakentaa ja kehittää liiketoimintaansa. Hankkeessa tutkitaan ravitsemispalveluiden mahdollisuuksia vähentää ruokahävikkiä ja lisätä edelleen syömäkelpoisen ruoan uudelleenjakamista. Hankkeessa mitataan elintarvikejätteen määrää ja laatua sekä kehitetään menetelmiä ja mittaristoa todentamaan vaikutuksia. Toimivan ja yhteensopivan mittausmenetelmän laajempi hyödyntäminen ja käyttöönotto sekä tukee että motivoi toimijoita kohti tavoitteitaan. Hankkeen perusajatus on jätehierarkian seuraaminen siten, että ensisijaisena toimena tulee olla ruokahävikin ehkäisy ja vähentäminen. Jos edelleen syömäkelpoista ruokaa uhkaa joutuminen hävikiksi, pitää se ensisijaisesti hyödyntää ihmisravintona. Jos tämä ei ole mahdollista tai ruoan laatu on heikentynyt, voidaan hävikki ohjata rehu- tai energiakäyttöön. Hankkeessa tuodaan yhteen ruoka- ja kiertotalouden yritykset, oppi- ja tutkimuslaitokset ja ruoka-aputoimijat. Yhdessä kehittämällä luodaan mahdollisuuksia uusien yritysideoiden synnylle. Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä on ruoka-alan toimijat pääkaupunkiseudulla;erityisesti ravitsemispalvelut, mutta myös muut hävikkiruoan lähteet kuten elintarvikeyritykset. Hankkeen muita kohderyhmiä ovat hävikkiruoan kerääjät ja jakajat pääkaupunkiseudulla ja muut syömäkelpoista ylijäämäruokaa hyödyntävät seurakunnat, järjestöt, kunnat ja yritykset. Lisäksi kiertotalouden yritykset, jotka jo nyt tuottavat jätteestä liiketoimintaa ja uudet elintarvikejätteen hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset. Luke kehittää hankkeessa mallia elintarvikejätteen ja ruokahävikin mittaamiseen, seurantaan ja vaikutusten arviointiin ravitsemispalveluissa pääkaupunkiseudulla. Malli perustuu projektissa tehtäviin pilotteihin ja edustavaan otokseen pääkaupunkiseudun ravitsemispalveluista. Projektin sivu https://hevinnovations.fi/food-waste-ecosystem/
Osallistujat
Vastuuorganisaatio
Henkilöt
Silvennoinen, Kirsi
Liittyvät organisaatiot
VANTAAN KAUPUNKI