Hidaskasvuisten broilereiden tuotanto Suomessa
Aloitusvuosi
2023
Päättymisvuosi
2025
Tavoitteet
Suomalaisesta lihantuotannosta kolmasosa on broilerinlihaa, ja sekä broilerinlihan kulutus että tuotanto ovat kasvaneet 2010-luvulla keskimäärin neljä prosenttia vuosittain. Osa kuluttajista toivoo nykyiselle broilerituotannolle vaihtoehtoisten tuotantotapojen käyttöönottoa, ja muutosta on jo nähtävissä muualla Euroopassa. Hidaskasvuisen linjan käyttö on myös usean länsimaalaisenhyvinvointimerkinnän kriteerinä. Eurooppalainen kanasitoumus (ECC) vaatii vuoteen 2026mennessä toimittajia noudattamaan tiettyjä tuotantotapakriteereitä kaikilla broilerituotteilla. Kriteereihin kuuluvat hidaskasvuisen linjan käyttö sekä alhaisempi tuotantotiheys. Suomessa broilerit ovat kansainvälisesti verrattuna terveitä, ja voivat hyödyntää kasvupotentiaalinsa täysin. Jos hidaskasvuinen broileri halutaan ottaa Suomessa laajasti tuotantoon, tarvitaan tietoa, millaisia muutoksia se edellyttäisi koko elintarvikeketjussa ja mitkä olisivat vaikutukset eläintenhyvinvointiin sekä tuotannon kustannuksiin ja kestävyyteen. Suomessa hidas- ja nopeakasvuistenbroilerien tuotannon ylläpitäminen rinnakkain laajassa mittakaavassa ei ole mahdollista kustannustehokkaasti. Suomalainen broilerituotanto on tarkasti organisoitu ja ketjun kaikki osat ovat toisistaan riippuvaisia, joten muutokset tuotantotavoissa vaikuttavat vahvasti kokoelinkeinoon, broilerimarkkinoihin ja -omavaraisuuteen. Tuotantotavan muuttaminen edellyttäisi muutoksia tilatasolla lintujen pito-olosuhteissa, ruokinnassa ja hoidossa, ja vaikuttaisi tuotannonkannattavuuteen sekä ympäristökuormitukseen. Linjan vaihtaminen muuttaisi tuotantotuloksia ja tuotannon kierron nopeutta tilalla, mutta vaikuttaisi myös lihasaantoon, ruhon ja lihan laatuun ja käsiteltävyyteen. Tämän hankkeen päätavoitteena on tuottaa tutkittua tietoa hidaskasvuisen broilerin tuotannosta;mitkä olisivat mahdollisuudet aloittaa broilerin vaihtoehtoinen tuotantotapa Suomessa, mitä hidaskasvuiseen linjaan vaihtaminen tarkoittaisi suomalaiselle kuluttajalle sekä mitkä olisivat muutoksen vaikutukset tuotantoon, talouteen ja ympäristöön.
Osallistujat
Vastuuorganisaatio
Henkilöt
Högel, Heidi
Liittyvät organisaatiot
SUOMEN SIIPIKARJALIITTO FINLANDS FJADERFAFORBUND RY
Suomen Broileryhdistys - Finlands Broilerförening ry