Ruoantuotanto hiilineutraaliksi hiilimarkkinoiden ja päästökompensaatioiden avulla
Aloitusvuosi
2022
Päättymisvuosi
2024
Tavoitteet
Ruoantuotannon ja ruokaketjun hiilineutraalisuus on monien yritysten tärkeä tavoite ja keskeinen imagokysymys. Pienentämällä päästöjä voidaan saavuttaa osa hiilineutraalisuustavoitteesta, muttei kaikkea. Päästöjen vähentämisen rinnalle on nousemassa päästöjen kompensointi, jolla tarkoitetaan jäljellä olevien päästöjen hyvittämistä hiiltä sitovien toimenpiteiden avulla. Kompensointiin liittyy paljon avoimia kysymyksiä, jotka koskevat sekä käytännön kompensointitoimenpiteitä että niiden taustalla olevien hiilimarkkinoiden toimivuutta ja yhteiskunnallisia ohjauskeinoja. Tässä hankkeessa kehitämme ja testaamme keinoja, joilla alkutuotannon ympäristövaikutusten vähentäminen ja kompensointi saataisiin tuottajille kannattavaksi. Selvitämme esimerkiksi millaisilla tukijärjestelmillä voitaisiin siirtää osa pelloista pois maatalouskäytöstä ja ennallistamaan ne hiilinieluiksi. Hanke tuottaa tietoa, jonka avulla ruoantuotannon hiilineutraalisuus voidaan sisällyttää osaksi taloudellista toiminta.
Osallistujat
Vastuuorganisaatio
Henkilöt
Rämö, Janne
Liittyvät organisaatiot
MAA- JA METSATALOUSTUOTTAJAIN KESKUSLIITTO MTK RY
VALIO OY
HK Ruokatalo Oy
Snellmans Köttförädling Ab Snellmanin Lihanjalostus Oy
Nautasuomi Oy