Ruoantuotanto hiilineutraaliksi hiilimarkkinoiden ja päästökompensaatioiden avulla

Aloitusvuosi

2022

Päättymisvuosi

2024

Tavoitteet

Ruoantuotannon ja ruokaketjun hiilineutraalisuus on monien yritysten tärkeä tavoite ja keskeinen imagokysymys. Pienentämällä päästöjä voidaan saavuttaa osa hiilineutraalisuustavoitteesta, muttei kaikkea. Päästöjen vähentämisen rinnalle on nousemassa päästöjen kompensointi, jolla tarkoitetaan jäljellä olevien päästöjen hyvittämistä hiiltä sitovien toimenpiteiden avulla. Kompensointiin liittyy paljon avoimia kysymyksiä, jotka koskevat sekä käytännön kompensointitoimenpiteitä että niiden taustalla olevien hiilimarkkinoiden toimivuutta ja yhteiskunnallisia ohjauskeinoja. Tässä hankkeessa kehitämme ja testaamme keinoja, joilla alkutuotannon ympäristövaikutusten vähentäminen ja kompensointi saataisiin tuottajille kannattavaksi. Selvitämme esimerkiksi millaisilla tukijärjestelmillä voitaisiin siirtää osa pelloista pois maatalouskäytöstä ja ennallistamaan ne hiilinieluiksi. Hanke tuottaa tietoa, jonka avulla ruoantuotannon hiilineutraalisuus voidaan sisällyttää osaksi taloudellista toiminta.

Osallistujat

Vastuuorganisaatio

Henkilöt

Rämö, Janne

Liittyvät organisaatiot

MAA- JA METSATALOUSTUOTTAJAIN KESKUSLIITTO MTK RY
VALIO OY
HK Ruokatalo Oy
Snellmans Köttförädling Ab Snellmanin Lihanjalostus Oy
Nautasuomi Oy