Painettava älykkyys turvallisen ruokaketjun mahdollistajana

Aloitusvuosi

2021

Päättymisvuosi

2023

Tavoitteet

Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää painettuun älykkyyteen ja rakenteelliseen elektroniikkaan pohjautuvia teknologisia ratkaisuja, joilla ruokaketjun turvallisuutta ja omavaraisuutta voitaisiin lisätä. Hankkeessa rakennetaan tutkimus- ja kehitysympäristö, joka kykenee tarjoamaan tarvittavaa suunnittelu-, valmistus- ja testausympäristön ruokaturvallisuuden parantamisen kannalta merkittävien teknologioiden ja tuotteiden kehittämiseksi kansainvälisille markkinoille. Lisäksi hanke synnyttää aiheeseen liittyvää uutta tieteellistä tietoa. Hankeosapuolet rakentavat teknologiakehitysympäristön, jossa on tutkimus- ja kehitystoiminnan kannalta oleellinen osaaminen ja kyvykkyys aina simulaatioista ja suunnittelusta kokonaisen järjestelmän valmistukseen ja testaukseen asti. Toimintaympäristön kyvykkyys todennetaan kolmen sovelluskohtaisen teknologiademonstraattorin avulla siten, että kaikki tuotteistamisen kannalta keskeiset osa-alueet toteutetaan ja analysoidaan. Toimintaympäristön tuotannon kestävyys todennetaan ilmastovaikutuksien sekä kustannuksien osalta elinkaariarviointia hyödyntäen. Hanketta koordinoi Oulun Yliopisto ja muina toteuttajapartnereina VTT ja OAMK, Luken ohella. Hankkeen keskeisin tulostavoite on kehittää osaamista painettavan älykkyyden ja rakenteellisen elektroniikan teknologiaratkaisuiden osalta ja todentaa teknologian hyödyntämispotentiaali ruokaketjun turvallisuuden ja tuotannon omavaraisuuden mahdollistajana. Tämä tapahtuu käytännössä suunnittelemalla ja toteuttamalla demonstraattoreita jatkuva-aikaiseen pintojen desinfektointiin ja olosuhdekontrolloituun kasvintuotantoon.

Osallistujat

Vastuuorganisaatio

Henkilöt

Hietala, Sanna

Liittyvät organisaatiot

Oulun yliopisto