Siikatuotteiden räätälöinti - Kasvatetun siian rasvapitoisuuden ja rasvan laadun hallinta
Aloitusvuosi
2009
Päättymisvuosi
2011
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on tuottaa tutkimustietoa, joka tukee kasvatetun siian kehittymistä laadukkaana, monipuolisena ja terveellisenä elintarviketeollisuuden raaka-aineena. Siika raaka-aineen tulee täyttää jalostajan ja kuluttajan sille asettamat odotukset sekä haastaa ominaisuuksillaan edullisempi valkolihainen tuontikala. Toisaalta rehuraaka-aineiden saatavuuden globaalit muutokset eivät saa heikentää kalatuotteiden laatua. Tutkimus tuottaa tietoa keinoista, joilla laatua voidaan hallita.
Osallistujat
Vastuuorganisaatio
Alkuperäinen vastuuorganisaatio
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Henkilöt
Airaksinen Susanna
Liittyvät organisaatiot
Turun yliopisto
Suomen kalatalaous- ja ympäristöinstituutti
Polar Fish Oy
Tulokset
Tulokset ja vaikuttavuus
Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää tuotekehityshankkeissa ja siiankasvatuksen käytäntöjen optimoinnissa. Kalankasvattajille ja rehuteollisuudelle tutkimus tuottaa tietoa siitä, miten teuraskalan rasvapitoisuus määräytyy ja mitkä ovat sen vaikutukset lopputuotteen laatuun. Jalostajille tutkimus tuottaa tietoa eri tuotteille optimaalisista rasvapitoisuuden raja-arvoista ja rasvalähteen vaikutuksista prosessiominaisuuksiin. Kuluttajille hankkeen vaikutukset näkyvät laadukkaina ja taustaltaan tunnettuina siikatuotteina.
Muut tiedot
Avainsanat
Elintarvike, Kalankasvatus, Kuluttajat, Laatu, Rasvapitoisuus, Rehut, Siika