Mittareiden kehittäminen elintarvikealan pienyritysten toiminnan laadun ja kannattavuuden parantamiseksi

Aloitusvuosi

2002

Päättymisvuosi

2007

Tavoitteet

Tutkimuksen päätavoitteena on kehittää mittareita elintarvikealan pienyritysten toiminnan laadun ja kannattavuuden välisen yhteyden arvioimiseen. Toiminnan laadun vaikutusta yrityksen suorituskykyyn tarkastellaan moniulotteisen mittariston avulla. Tutkimus tuottaa mittareita laadun parantamisen vaikutusten arviointiin. Tutkimuksessa sovelletaan innovatiivisia tutkimusmenetelmiä, jossa kehitetään sekä tutkijaryhmän että kohdeyritysten vuorovaikutteista oppimisprosessia perinteisistä menetelmistä poikkeavalla tavalla.

Osallistujat

Vastuuorganisaatio

Alkuperäinen vastuuorganisaatio

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT

Henkilöt

Forsman-Hugg Sari


Tulokset

Tulokset ja vaikuttavuus

Julkaisu:LAAKSONEN, M.Suorituskykymittariston rakentaminen elintarvikealanpienyritykseen : kokemuksia esitutkimuksesta. Ruoka-Suomi(2004):2/2004, 18-19 Vaikuttavuus: Tutkimuksessa kehitetään mittareita toiminnan laadun kehittämisen arviointiin yrityksen menestymisen näkökulmasta. Laadun kehittämisen tavoitteena on kannattavuuden parantaminen. Laadun kehittämisen ja yrityksen kannattavuuden välisen yhteyden selvittäminen edellyttää yrityksen toiminnan laadun tarkastelua kokonaisuutena. Tutkimuksen avulla voidaan vahvistaa toiminnan laadun kehittämisen ja kannattavuuden välistä yhteyttä. Tulokset hyödyntävät erityisesti elintarvikealan pieniä yrityksiä. Julkaisu- ja hyödyntämissuunnitelma: Tutkimuksen julkaisut:LAAKSONEN, M. Suorituskykymittariston rakentaminen elintarvikealan pienyritykseen : kokemuksia esitutkimuksesta. Ruoka-Suomi (2004):2/2004, 18-19LAAKSONEN, M., FORSMAN, S., IMMONEN, H., MÄKI, M. 2004. Constructing a strategic performance measurement system for small-processing firms. In: 14th Annual world food & agribusiness symposium poster presentations. [1 p.]. http://www.ifama.org/conferences/2004Conference/Posters/posters.htmLAAKSONEN, M., IMMONEN, H., MÄKI, M., FORSMAN, S. Kokonaisvaltaisen suorituskyvyn mittausjärjestelmän rakentaminen elintarvikealan pk-yritysten tarpeisiin. Suomen maataloustieteellisen seuran tiedote (2004):19, 4 p http://www.agronet.fi/maataloustieteellinenseura/julkaisut/posterit04/my01.pdf , Julkaistu 5.1.2004LAAKSONEN, M., IMMONEN, H., MÄKI, M., FORSMAN, S. Kokonaisvaltaisen suorituskyvyn mittausjärjestelmän rakentaminen elintarvikealan pk-yritysten tarpeisiin. Suomen maataloustieteellisen seuran tiedote (2004):20, p. 146Tutkimuksesta laaditaan loppuraportti MTT:n selvityksiä -sarjassa kevään 2007 aikana.Hankkeen tulosten hyödyntäjiä ovat mm. teollisuus, neuvonta ja opetus. Yritysten suorituskyvyn mittausjärjestelmään liittyvää tutkimusosaamista kehitetään yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

Muut tiedot

Avainsanat

Elintarvikeala, Laatu, Pk-yritykset, Suorituskyky