Kirjolohen räätälöinti jalostuksen ja kuluttajan tarpeita vastaavaksi - KirJa

Aloitusvuosi

2010

Päättymisvuosi

2012

Tavoitteet

Tavoitteena on pilotoida koko arvoketjun kattavaa toimintamallia, jossa kalatuote räätälöidään vastaamaan käyttötarkoitustaan eri arvoketjun toimijoiden vaatimusten mukaisesti ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Kalan käytettävyyden ja terveellisyyden kannalta keskeisiä ominaisuuksia, rasvapitoisuus ja rasvan laatu, tarkastellaan suhteessa i) jalostettavuuteen, ii) tuotelaatuun, iii) terveellisyyteen, iiii) vierasaineisiin, iv) aistittaviin ominaisuuksiin sekä v) tuotannon taloudellisuuteen arvoketjun eri osissa. Toisena tavoitteena on tutkia menetelmää, jonka avulla kasvatetun kalan terveellisyys pystytään säilyttämään, vaikka toimintaympäristö muuttuu (esim. kasviöljypohjaisen ruokinnan lisääntyminen).

Osallistujat

Vastuuorganisaatio

Alkuperäinen vastuuorganisaatio

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Henkilöt

Airaksinen Susanna

Liittyvät organisaatiot

Turun yliopisto
Ruokavirasto
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
SAVON TAIMEN OY
Ab Chipsters Food Oy
Taimen Oy
Rehuraisio Oy
Pro Kala ry
Suomen kalatalaous- ja ympäristöinstituutti

Tulokset

Tulokset ja vaikuttavuus

Tulosten perusteella tuotantotapoja ja ?käytäntöjä voidaan muokata siten, että tuotteille saadaan lisäarvoa. Tietoa voidaan hyödyntää yritysten tuotekehityksen pohjana ja markkinoinnissa. Hankkeen yhteistyöverkosto kattaa kirjolohen tuotantoketjun ja on siten vaikuttavuudeltaan ainutlaatuinen korkealaatuisten ja terveellisten kuluttajatuotteiden kehittäjänä.

Muut tiedot

Avainsanat

Elintarvike, Kalatuotteet, Kirjolohi, Kuluttajat, Laatu, Rasvapitoisuus, Rehut