Meriharjuksen lisääntymisalueiden, kudun ja varhaisen poikasvaiheen habitaattivaatimusten selvittäminen kantojen elvyttämisen perustaksi (Kvarkenharr)

Aloitusvuosi

2003

Päättymisvuosi

2006

Tavoitteet

Kerättyjen aineistojen ja kaukokartoitusdatan perusteella pyrittiin selvittämään meriharjuksen poikastuotantoalueiden ominaispiirteet niin että Merenkurkun alueelle voitaisiin tehdä kartta, jossa potentiaaliset poikastuotantoalueet sijaitsevat. Mikäli potentiaaliset alueet ovat tutkittujen habitaattivaatimusten osalta kunnossa niin näitä voitaisiin ehdottaa esim. varhaisvaiheen poikasten tuki-istutusalueiksi. GIS-mallinnuksissa käytettiin haastattelutietoja, kerättyä poikasaineistoa liitännäistietoineen ja kaukokartoitusdataa kuten vedenalaisvideoita, peruskartta-aineistoa, sateliittikuvia ja ilmakuvia.

Osallistujat

Vastuuorganisaatio

Alkuperäinen vastuuorganisaatio

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Henkilöt

Hudd Richard

Liittyvät organisaatiot

Suomen ympäristökeskus
Sveriges lantbruksuniversitet
Fiskeriverket (Ruotsi)
Fiskeriverket
Länstyrelsen i Västerbottens län (Ruotsi)

Tulokset

Tulokset ja vaikuttavuus

Vastakuoriutuneita poikasia löytyi. Löydöt ovat ensimmäiset merikutuisesta harjuksesta dokumentoidut ja vahvistetut. Varhaisvaiheen poikasten habitaatit ovat avoimia, matalia, kivisiä, kylmiä ja puhtaita rantoja ilman kasvillisuutta. Esiintyminen edellä kuvatun kaltaisilla habitaateilla oli säännöllistä mutta nykyinen lisääntyminen on erittäin vähäistä. Kartta potentiaalisista poikastuotantoalueista tuotettiin GIS-tuella cd-romille. Geneettiset markkerit vahvistivat että kutuaikana pyydetyt aikuiset kalat ja poikaset olivat ?lähisukua? toisilleen joten alkuperäinen ja endeeminen merikutuisen harjuksen olemassaolo on nyt voitu vahvistaa. Riittävän hyvässä kunnossa olevien poikastuotantoalueiden määrä ja pinta-ala näyttää nykyään olevan erittäin rajallinen.

Muut tiedot

Avainsanat

Gis, Lisääntyminen, Meriharjus, Paikkatietojärjestelmät