Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalatuotannossa

Aloitusvuosi

2003

Päättymisvuosi

2006

Tavoitteet

Projektin tarkoituksena oli tutkia mahdollisuuksia säädellä kirjolohen sukukypsymistä valojakson avulla. Tutkimuksessa selvitettiin valokäsittelyjen vaikutus sukukypsymiseen sekä teuraskokoisen kirjolohen laatuun. Valokäsittelyt toteutettiin vedenalaisin lampuin Rymättylän kalantutkimusasemalla merikasseissa kasvatetulla kirjolohella. Kasvatuskokeiden avulla luotiin tilastollinen malli kutukypsyyden siirtämiselle valokäsittelyn ajoituksen ja keston suhteen.

Osallistujat

Vastuuorganisaatio

Alkuperäinen vastuuorganisaatio

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Henkilöt

Ruohonen Kari

Liittyvät organisaatiot

Turun yliopisto
Hanke toteutettiin Suomen kalankasvattajaliiton

Tulokset

Tulokset ja vaikuttavuus

Valokäsittelyjen toteuttaminen vedenalaisin lampuin tarjoaa yksinkertaisen ja kustannuksiltaan edullisen keinon kalaparven kutukypsymisen säätämiseen. Kesällä aloitettu ja perkuuseen jatkuva valokäsittely havaittiin tehokkaaksi kypsymisen viivästyttäjäksi kutukypsyvällä parvella. Kutukypsymisen aiheuttamia laatua heikentäviä muutoksia pystyttiin tehokkaasti valokäsittelyjen avulla ehkäisemään. Esimerkiksi fileen rasvapitoisuus, lihaksen väri sekä mädin ja lihaksen aistittava laatu havaittiin paremmiksi valokäsittelyissä olleilla kaloilla etenkin teurastuksen siirtyessä marraskuuta pidemmälle. Mitään haitallisia muutoksia parven tuotannollisissa ja laadullisissa ominaisuuksissa ei valokäsittelyillä luonnonvalokaloihin verrattuna havaittu. Valokäsittelyn avulla voidaan täten pidentää hyvälaatuisen kirjolohen tarjonta-aikaa ja siten potentiaalisesti pienentää kalan kausittaista ylitarjontaa ja tuottajahintojen notkahdusta. Loppuraportti:Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalan tuotannossa Julkaisu:Esitelmä: Roe quality in light treated rainbow trout Julkaisu:Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalatuotannossa (KutuSää). Ensimmäinen osakoe. Kala- ja riistaraportteja nro 344, 2005. Julkaisu:Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalatuotannossa (KutuSää). Toinen osakoe. Kala- ja riistaraportteja nro 381, 2006. Julkaisu:Kirjolohen kutukypsyyden säätö ruokakalatuotannossa (KutuSää). Kolmas osakoe. Kala- ja riistaraportteja nro 388, 2006.

Muut tiedot

Avainsanat

Kirjolohi, Lisääntyminen