Kalojen jäähdyttämisen vaikutus teuraslaatuun, EläJää
Aloitusvuosi
Päättymisvuosi
Tavoitteet
Osallistujat
Vastuuorganisaatio
Alkuperäinen vastuuorganisaatio
Henkilöt
Liittyvät organisaatiot
Tulokset
Tulokset ja vaikuttavuus
Kirjolohella ja ahvenella liian alhainen jäähdytyslämpötila aiheutti stressiä ja jäävesijäähdytys edellyttää siten ennusteiden luomista, jotta kala heti halutun lämpötilan saavutettuaan voidaan jatkokäsitellä. Oikean jäähdytyslämpötilan löytäminen lienee keskeisessä asemassa jäähdytyksen positiivisia vaikutuksia optimoitaessa kullekin kalalajille sopivaksi. Kokeiden perusteella jäähdytyksen laatuun vaikuttavana mekanismina voidaan pitää lämpötilan vuorovaikutusta kalan aineenvaihdunnan ja stressivasteiden kanssa. Julkaisu:Esitelmä: Chilling before slaughter as a tool to reduce stress and to improve product quality. Julkaisu:Kalojen elävänä jäähdyttäminen ja sen vaikutukset teuraslaatuun. Kala- ja riistaraportteja 356, 2005.
Muut tiedot
Avainsanat
Ahven, Jäähdyttäminen, Kalat, Kirjolohi, Siika, Teurastus