Kalojen jäähdyttämisen vaikutus teuraslaatuun, EläJää

Aloitusvuosi

2003

Päättymisvuosi

2005

Tavoitteet

Tavoitteena oli arvioida elävänä jäähdyttämisen käyttökelpoisuus Suomessa etenkin lämpimän veden aikana. Hanke jaettiin kolmeen osatehtävään: Jäähdytysjärjestelmän rakentaminen, kalamateriaalin kasvatus ja kalastus sekä teurastuskokeet. Teuraskokeissa keskityttiin kirjolohen, siian ja ahvenen jäähdyttämisen seurantaan ja jäähdytyksen vaikutusten arviointiin rigor-, stressi- ja teuraslaatumittauksien avulla.

Osallistujat

Vastuuorganisaatio

Alkuperäinen vastuuorganisaatio

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Henkilöt

Ruohonen Kari

Liittyvät organisaatiot

Turun yliopisto

Tulokset

Tulokset ja vaikuttavuus

Kirjolohella ja ahvenella liian alhainen jäähdytyslämpötila aiheutti stressiä ja jäävesijäähdytys edellyttää siten ennusteiden luomista, jotta kala heti halutun lämpötilan saavutettuaan voidaan jatkokäsitellä. Oikean jäähdytyslämpötilan löytäminen lienee keskeisessä asemassa jäähdytyksen positiivisia vaikutuksia optimoitaessa kullekin kalalajille sopivaksi. Kokeiden perusteella jäähdytyksen laatuun vaikuttavana mekanismina voidaan pitää lämpötilan vuorovaikutusta kalan aineenvaihdunnan ja stressivasteiden kanssa. Julkaisu:Esitelmä: Chilling before slaughter as a tool to reduce stress and to improve product quality. Julkaisu:Kalojen elävänä jäähdyttäminen ja sen vaikutukset teuraslaatuun. Kala- ja riistaraportteja 356, 2005.

Muut tiedot

Avainsanat

Ahven, Jäähdyttäminen, Kalat, Kirjolohi, Siika, Teurastus