Ilmastoviisas ruoka ja ravitsemus
Lyhenne
FOODNUTRI
Infrastruktuurin kuvaus
FOODNUTRI keskittyy kestävän ruokajärjestelmän vaatimiin tieteellisiin läpimurtoihin, joilla varmistetaan terveellinen ravitsemus, jatkuva ruokaturva ja korkea elintarviketurvallisuus. FOODNUTRI tähtää parantamaan kotimaisten raaka-aineiden käyttöä elintarvikkeiden ja niiden ainesosien tuotannossa hyödyntämällä innovatiivisia prosessointimenetelmiä. Samalla luodaan tietotaitoa, työkaluja ja menetelmiä liittyen elintarvikkeiden karakterisointiin, fysiologiseen vasteeseen, kuluttajatutkimukseen, ruuan kulutukseen, ravintoaineiden saantiin sekä terveys- ja ympäristövaikutuksiin.
Tieteellinen kuvaus
FOODNUTRIn ydininfrastruktuurit Turun yliopistossa sisältävät infrastruktuurit elintarvikkeiden prosessoinnille (tutkimusalusta 1), elintarvikkeiden koostumuksen määrittämiselle (tutkimusalusta 2), sekä aistinvaraiselle ja kuluttajatutkimukselle (tutkimusalusta 5). Turun yliopiston laitteistot ja osaaminen keskittyvät huipputason analyyttisiin menetelmiin, kuten korkean resoluution QTOF-massaspektrometriaan, kaasukromatografia–tandemmassaspektrometriaan, kromatografisiin menetelmiin, sekä nykyaikaiseen aistinvaraiseen arviointiin. Elintarvikelaatuiset laitteet, aistinvaraisen arvioinnin laboratoriot ja menetelmät ovat käytettävissä elintarvikekehitystutkimuksen tarpeisiin tukien maistuvien, terveellisten ja kestävien elintarvikkeiden kehittämistä.
Toiminta alkanut
2022
Vastuuorganisaatio
Turun yliopisto
Avainsanat
climate change, consumer studies, food characterization, food safety, food security, nutrition, physiological response, processing, sensory qualities, sustainable food system
Tutkimusinfrastruktuurin palvelut
Elintarvikkeiden analysointi ja elintarvikekehitys (FOODNUTRI)
Tutkimusinfrastruktuurin muut tiedot
Tieteenalat
LUONNONTIETEET, TEKNIIKKA, LÄÄKE- JA TERVEYSTIETEET, MAATALOUS- JA METSÄTIETEET