Laboratoriosta lautasille - kasvisoluviljelmien yhteiskehittäminen ja skaalaaminen elintarviketuotantoa varten

Rahoitetun hankkeen kuvaus

Kasvisoluviljely (PCC) -teknologia on uusi ruoantuotantomenetelmä, jolla voidaan tuottaa ravintosisällöltään laadukkaista ainesosia kestävästi. Cell2Food-projektin tavoitteena on kehittää PCC-sovelluksia yhteiskehittämällä sidosryhmien kanssa uusia elintarvikeprototyyppejä sekä tutkimalla tekijöitä, jotka vaikuttavat kuluttajien hyväksyntään ja yhteiskunnan odotuksiin tätä uutta teknologiaa kohtaan. Projekti sisältää useita osa-alueita, kuten selvitystä kuluttajien ja sidosryhmien odotuksista, PCC-ruokatuotteiden, liiketoimintamallien ja arvoketjujen yhteiskehittämistä, tietoisuuden lisäämistä osallistavien tapahtumien kautta, sekä PCC-tuotteiden ravitsemuksellisen laadun arviointia. Cell2Food-hankkeen yhteistyömalli luo vaikuttavuutta ottamalla työhön mukaan sidosryhmiä monipuolisesti, ja projektilla on yhteistyökumppaneita Suomessa ja Brasiliassa. Tavoitteena on edistää PCC:n kaupallistumista, kulttuurista muutosta solumaatalouteen liittyen sekä ruokajärjestelmän kokonaiskestävyyttä.
Näytä enemmän

Aloitusvuosi

2026

Päättymisvuosi

2027

Myönnetty rahoitus


Marjukka Kolehmainen Orcid -palvelun logo
160 700 €

Rooli Suomen Akatemian konsortiossa

Partneri

Muut osapuolet

Johtaja
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy (372556)
289 300 €

Rahoittaja

Suomen Akatemia

Rahoitusmuoto

Suunnattu akatemiahanke

Päättäjä

Suomen akatemian muu päättäjä
03.11.2025

Muut tiedot

Rahoituspäätöksen numero

372559

Tieteenalat

Muu tekniikka

Tutkimusalat

Elintarviketekniikka