Reilu ruokamurros: Eriarvoisuuksien tunnistaminen ja ratkaiseminen matkalla kestävään, terveelliseen ja ilmastoneutraaliin ruokajärjestelmään (Just food)

Rahoitetun hankkeen kuvaus

Just food kehittää poikkitieteellistä arviointia tukemaan reilua siirtymää kohti kestävämpää ruokajärjestelmää. Olemme kehittäneet periaatteet ja kriteerit reilulle ruokamurrokselle, jotka voimme paremmin huomioida oikeudenmukaisuuden eri ulottuvuudet ilmastotoimien arvioinnissa. Olemme luoneet murrospolut, joiden avulla voimme hillitä ruokajärjestelmän ilmastopäästöjä. Just foodin murrospolkuanalyysi ottaa akseleen eteenpäin perinteisistä ilmastovaikutusten arvioinnista huomioiden myös ilmastotoimien vaikutukset maatalouteen eri alueilla, ravitsemukseen eri sosio-ekonomisten ryhmien välillä sekä eri ympäristömuuttujiin. Murrospolkuanalyysien tulosten perusteella tehokkain tapa hillitä ruokajärjestelmän ilmastopäästöjä on muuttaa sekä ruokavalioita että maankäyttöä. Murroksen oikeudenmukainen toteuttaminen vaatii koordinaatiota eri politiikkojen välillä ja menettelytapojen kehittämistä. Olemme etsineet käytännön ratkaisuja reiluihin ilmastotoimiin yhdessä eri toimijoiden kanssa.
Näytä enemmän

Aloitusvuosi

2022

Päättymisvuosi

2025

Myönnetty rahoitus





Teea Kortetmäki Orcid -palvelun logo
391 903 €



Rooli Suomen Akatemian konsortiossa

Partneri

Muut osapuolet

Johtaja
Suomen ympäristökeskus (352638)
609 452 €
Partneri
Luonnonvarakeskus (352640)
416 918 €
Partneri
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (352641)
417 229 €
Partneri
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (352641)
417 229 €
Partneri
(352642)
291 875 €
Partneri
(352694)
241 803 €

Rahoittaja

Suomen Akatemia

Rahoitusmuoto

Strategisen tutkimuksen rahoitus

Muut tiedot

Rahoituspäätöksen numero

352639

Tieteenalat

Muut yhteiskuntatieteet

Tutkimusalat

Yhteiskuntatieteellinen ympäristötutkimus

Teema-alat

Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää

Tunnistetut aiheet

food, foodstuffs, food industry