Glymphometer
Rahoitetun hankkeen kuvaus
Aivoterveyden merkityksen ymmärtäminen yksilötasolla ja kansantaloudellisesti on kasvanut viime vuosina. Kuitenkaan tällä hetkellä ei ole saatavilla edullista ja helposti käytettävää teknologiaa aivojen hyvinvoinnin mittaamiseksi, joka mahdollistaisi tarvittaessa myös jatkuva-aikaisen aivomonitoroinnin. Erityisen suuri tarve aivojen kunnon mittaamiselle olisi opiskelijoiden, työssäkäyvien, ja ikääntyvien ihmisten keskuudessa liittyen uniongelmiin, stressiin ja työuupumukseen, joilla on olevan osoitettu yhteys myös aivojen puhdistusmekanismin toiminnan heikkenemiseen, ns. glymphaattinen järjestelmä. Viime vuosina monet kansainväliset korkeatasoiset julkaisut ovat osoittaneet, että aivoilla on oma puhdistusjärjestelmä, jonka tehtävänä on poistaa haitalliset kuona-aineet aivokudoksesta. Puhdistusjärjestelmän heikkeneminen ja sitä kautta kuona-aineiden kertyminen aivoissa voi johtaa aivorappeumatauteihin ja mm. muistisairauksiin.
Oulun yliopisto on ollut yksi pioneereista tämän monitieteellisen tutkimuksen parissa ja sen tuloksena siellä on kehitetty mittausmenetelmää aivojen terveyden ja puhdistusjärjestelmän aktiivisuuden monitoroimiseksi. Erityisesti aivojen glymphaattisen järjestelmän monitoroinnin mahdollistaminen olisi tärkeää, jotta voidaan varhaisessa vaiheessa tunnistaa mahdollinen aivojen puhdistusmekanismin heikkeneminen ja toimia sen palauttamiseksi.
Glymphometer - Research to Business - projektissa tähdätään uudenlaisen monitorointimenetelmän validointiin ja tuotteistamiseen sekä otetaan ensiaskeleet tämän merkittävän keksinnön kaupallistamiseksi ensimmäisenä maailmassa. Menetelmällä voidaan helposti mitata useita aivoterveyteen liittyviä parametreja sekä aivojen puhdistusjärjestelmän aktiivisuutta, kotona ja sairaalassa, ja näin myös edelleen kehittää varhaisia diagnosointimenetelmiä ja mahdollisuutta edesauttaa aivojen hyvinvointia.
Näytä enemmänAloitusvuosi
2021
Päättymisvuosi
2023
Myönnetty rahoitus
538 000 €
Yhteyshenkilö
Teemu Myllylä
Rahoittaja
Innovaatiorahoituskeskus Business Finland
Rahoitusmuoto
Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa
Muut tiedot
Rahoituspäätöksen numero
42539/31/2020
Tunnistetut aiheet
welfare, well being