Miten ilmastonmuutos vaikuttaa makeanveden lajien ravintoarvoon?
Rahoitetun hankkeen kuvaus
Kuluttajat ovat riippuvaisia tuottajien syntetisoimista välttämättömistä rasvahapoista ja aminohapoista. Makeavesien ravintoketjuissa vain muutamat kasviplanktonin luokat pystyvät syntetisoimaan EPA (20:5w3) ja DHA (22:6w3) monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat fysiologisesti tärkeitä kuluttajille (mukaan lukien ihmiset). Koska ilmastonmuutos muuttaa järvien fysikaalis-kemiallisia ominaisuuksia, järvien kasviplanktonin lajisto tulee muuttumaan ajan myötä, joka tulee vaikuttamaan EPA:n ja DHA:n sekä välttämättömien aminohappojen saatavuuteen. Tässä projektissa tutkitaan ilmastonmuutosten vaikutusta aminohappojen, EPA:n ja DHA:n tuotantoon eri tyyppisten järvien kasviplanktonissa ja siirtymistä ravintoketjussa (kalan ravintoarvoon). Ilmastonmuutosten vaikutukset välttämättömien biomolekyylien pitoisuuksiin ennustetaan rakennettujen mallien avulla.
Näytä enemmänAloitusvuosi
2020
Päättymisvuosi
2024
Myönnetty rahoitus
Muut tiedot
Rahoituspäätöksen numero
333564
Tieteenalat
Ympäristötiede
Tutkimusalat
Ympäristötiede
Tunnistetut aiheet
food, nutrition