Miten ilmastonmuutos vaikuttaa makeanveden lajien ravintoarvoon?

Rahoitetun hankkeen kuvaus

Kuluttajat ovat riippuvaisia tuottajien syntetisoimista välttämättömistä rasvahapoista ja aminohapoista. Makeavesien ravintoketjuissa vain muutamat kasviplanktonin luokat pystyvät syntetisoimaan EPA (20:5w3) ja DHA (22:6w3) monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat fysiologisesti tärkeitä kuluttajille (mukaan lukien ihmiset). Koska ilmastonmuutos muuttaa järvien fysikaalis-kemiallisia ominaisuuksia, järvien kasviplanktonin lajisto tulee muuttumaan ajan myötä, joka tulee vaikuttamaan EPA:n ja DHA:n sekä välttämättömien aminohappojen saatavuuteen. Tässä projektissa tutkitaan ilmastonmuutosten vaikutusta aminohappojen, EPA:n ja DHA:n tuotantoon eri tyyppisten järvien kasviplanktonissa ja siirtymistä ravintoketjussa (kalan ravintoarvoon). Ilmastonmuutosten vaikutukset välttämättömien biomolekyylien pitoisuuksiin ennustetaan rakennettujen mallien avulla.
Näytä enemmän

Aloitusvuosi

2020

Päättymisvuosi

2024

Myönnetty rahoitus

Sami Taipale Orcid -palvelun logo
505 158 €

Rahoittaja

Suomen Akatemia

Rahoitusmuoto

Akatemiahanke

Muut tiedot

Rahoituspäätöksen numero

333564

Tieteenalat

Ympäristötiede

Tutkimusalat

Ympäristötiede

Tunnistetut aiheet

food, nutrition