EXPRO, Globally competitive processing technologies for meat alternatives
Rahoitetun hankkeen kuvaus
Ilmastonmuutos, luonnonvarojen niukkuus ja nopea väestönkasvu ovat uhka ruuan, erityisesti proteiinin, riittävyydelle. EXPRO-hanke auttaa vahvistamaan Euroopan kestävän kehityksen mukaista proteiiniomavaraisuutta kehittämällä prosessiteknologioita, jotka mahdollistavat kuluttajille houkuttelevien lihaa korvaavien tuotteiden kehittämisen, ja siten lihankulutuksen vähentämisen. Laajan asiantuntemuksen omaava EXPRO-tiimi tuottaa tietoa ja innovaatioita, jotka auttavat parantamaan suomalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukykyä kansainvälisillä lihaa korvaavien tuotteiden markkinoilla.
EXPRO tutkii erityisesti uusia vaihtoehtoisia proteiiniainesosia vajaasti hyödynnetyistä kasviraaka-aineista (esim. palkokasvit sekä öljykasvien siementen ja viljojen sivuvirrat) ja kehittää niiden prosessointimenetelmiä, jotta lopputuotteena syntyy aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan korkealaatuisia lihaa korvaavia tuotteita. Tutkimuksen keskiössä on flavorin ja rakenteen muokkaus märkäekstruusioprosessissa.
EXPRO-tutkimukseen sisältyy vahva kuluttajanäkökulma, koska kuluttajien hyväksyntä uudelle elintarvikkeelle sanelee sen menestyksen markkinoilla. Puutteet aistinvaraisessa laadussa johtavat epäonnistumiseen markkinoilla, joten flavorin ja suutuntuman parantaminen on EXPRO-tutkimuksen ydin. Onnistunut markkinoillepääsy edellyttää myös oikeanlaisten kuluttajakohderyhmien tunnistamista. Siksi EXPRO selvittää systemaattisesti lihaa korvaavien tuotteiden kuluttajaryhmiä Euroopassa, kuluttajahyväksyntää ennustavia tekijöitä sekä sitä, mitä lisäarvoa tuotteet kohderyhmille tarjoavat.
Näytä enemmänAloitusvuosi
2020
Päättymisvuosi
2022
Myönnetty rahoitus
1 028 463 €
Yhteyshenkilö
Kaisu Honkapää
Rahoittaja
Innovaatiorahoituskeskus Business Finland
Rahoitusmuoto
Elinkeinoelämän kanssa verkottunut tutkimus (ml. Co-Innovation)
Muut tiedot
Rahoituspäätöksen numero
6901/31/2019
Tunnistetut aiheet
food, foodstuffs, food industry