EXPRO, Globally competitive processing technologies for meat alternatives

Rahoitetun hankkeen kuvaus

Ilmastonmuutos, luonnonvarojen niukkuus ja nopea väestönkasvu ovat uhka ruuan, erityisesti proteiinin, riittävyydelle. EXPRO-hanke auttaa vahvistamaan Euroopan kestävän kehityksen mukaista proteiiniomavaraisuutta kehittämällä prosessiteknologioita, jotka mahdollistavat kuluttajille houkuttelevien lihaa korvaavien tuotteiden kehittämisen, ja siten lihankulutuksen vähentämisen. Laajan asiantuntemuksen omaava EXPRO-tiimi tuottaa tietoa ja innovaatioita, jotka auttavat parantamaan suomalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukykyä kansainvälisillä lihaa korvaavien tuotteiden markkinoilla. EXPRO tutkii erityisesti uusia vaihtoehtoisia proteiiniainesosia vajaasti hyödynnetyistä kasviraaka-aineista (esim. palkokasvit sekä öljykasvien siementen ja viljojen sivuvirrat) ja kehittää niiden prosessointimenetelmiä, jotta lopputuotteena syntyy aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan korkealaatuisia lihaa korvaavia tuotteita. Tutkimuksen keskiössä on flavorin ja rakenteen muokkaus märkäekstruusioprosessissa. EXPRO-tutkimukseen sisältyy vahva kuluttajanäkökulma, koska kuluttajien hyväksyntä uudelle elintarvikkeelle sanelee sen menestyksen markkinoilla. Puutteet aistinvaraisessa laadussa johtavat epäonnistumiseen markkinoilla, joten flavorin ja suutuntuman parantaminen on EXPRO-tutkimuksen ydin. Onnistunut markkinoillepääsy edellyttää myös oikeanlaisten kuluttajakohderyhmien tunnistamista. Siksi EXPRO selvittää systemaattisesti lihaa korvaavien tuotteiden kuluttajaryhmiä Euroopassa, kuluttajahyväksyntää ennustavia tekijöitä sekä sitä, mitä lisäarvoa tuotteet kohderyhmille tarjoavat.
Näytä enemmän

Aloitusvuosi

2020

Päättymisvuosi

2022

Myönnetty rahoitus

Yhteyshenkilö

Kaisu Honkapää

Rahoittaja

Innovaatiorahoituskeskus Business Finland

Rahoitusmuoto

Elinkeinoelämän kanssa verkottunut tutkimus (ml. Co-Innovation)

Muut tiedot

Rahoituspäätöksen numero

6901/31/2019

Tunnistetut aiheet

food, foodstuffs, food industry