Soiden ennallistaminen Pohjois-Suomessa
Kuvaus
Pääosa soiden ja metsien ennallistamisesta sekä ennallistamista koskevasta tutkimuksesta on toteutettu eteläisessä Suomessa, jossa suojelualueet ovat kooltaan pieniä ja pirstaleisia, ja niiden luonnontilaisuus on heikentynyt. Pohjois-Suomessa suojelualueet ovat pinta-alaltaan suuria, ja metsätalouden heikentämätkin alueet sijaitsevat luonnontilaisten alueiden yhteydessä tai niiden välittömässä läheisyydessä. Tästä syystä pohjoissuomalaisten suojelualueiden ennallistamisen tavoitteet, käytännöt sekä tutkimuskysymykset voivat ajoittain poiketa merkittävästikin Etelä-Suomen tavoitteista ja käytännöistä. Koillismaalla ja Kainuussa vuonna 2004 käynnistyneessä GreenBelt LIFE –hankkeessa ennallistettiin yhteensä 600 ha metsää ja 362 ha soita vuosien 2005-2007 aikana. Toimenpiteiden onnistumisen vertailu ja luontovaikutusten tutkimus muodostavat ensimmäisen yhtenäinen ennallistamisen tutkimushankkeen Pohjois-Suomessa ja erään laajimmista ennallistamistutkimuksista koko maassa.
Tutkimuksessa vertaillaan erilaisten ennallistamistoimien vaikutusta luontoon ja ympäristöön Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Soiden ennallistamismenetelminä ovat ainespuukorjuu tai kokopuunkorjuu sekä ojien tukkiminen. Tutkimuskohteina ovat soiden vesitalous, kasvillisuuden ja puuston rakenne, karikkeen hajoaminen ja turpeen mineralisaatio.
## Menetelmäkuvaus
Soiden ennallistamiskokeet perustettiin kolmelle Metsähallituksen hallinnoimalle Natura2000 –alueelle GreenBelt LIFE -hankkeen (LIFE04 NAT/FI/000078) alussa. Alueet edustavat tyypillisiä aapasoita, jotka ojitettu 1970–1980-luvuilla. Soiden ennallistamisen tutkimuskohteita on myös hankealueen ulkopuolella Perämeren ympäristössä.
Tutkimuksen suunnitteluvaiheessa vuonna 2005 valittiin yhteensä 12 suoaluetta, joista 10 sijaitsi Kainuussa ja kaksi Perämeren ympäristössä. Ojitetuille ennallistettaville alueille perustettiin ainespuukorjuu- ja/tai kokopuukorjuukäsittely. Kainuussa ainespuukorjuu toteutettiin 7 suolla ja kokopuukorjuu 3 suolla ja suoalueen lähellä sijaitseva luonnontilainen suo oli verrokkina. Perämeren ympäristössä molemmilla suoalueilla käsittelynä oli ainespuukorjuu? ja verrokkina oli luonnontilainen suo sekä ennallistamaton ojitettu suo.
Kainuussa ennallistaminen toteutettiin poistamalla puusto koeasetelman mukaisesti talvella 2006-2007 ja tukkimalla ojat elokuussa 2007, jonka jälkeen varsinainen ennallistumisen seuranta aloitettiin. Perämeren ympäristössä toimet tehtiin vuotta myöhemmin.
Lähtötilanteen mittaukset ennen ennallistamista tehtiin vuosien 2005-2007 aikana. Ennallistamisen jälkeinen seuranta aloitettiin heti toimien jälkeen elokuussa 2007 tai seuraavana vuonna. Perämeren ympäristössä toimet tehtiin vuotta myöhemmin.
Kainuussa soille perustettiin yhteensä 546 pohjavesikaivoa veden korkeuden, happamuuden ja lämpötilan mittausta varten. Mittauksia tehtiin kerran kuussa touko-lokakuun välisenä aikana vuosina 2005-2006 ja ennen ennallistamista heinä-elokuussa 2007. Ennallistamisen jälkeen mittaukset tehtiin touko-lokakuun välisenä aikana vuosina 2006-2009 ja touko-, elo- ja lokakuussa vuosina 2010-2013.
Lisäksi kahdelle luonnontilaiselle suolle (a’ 4) sekä kummallekin ennallistetulle käsittelylle kahdelle suolle (a’ kolme ojan viereen ja kolme saran keskelle) perustettiin erilliset näytteenottokaivot, joista touko-, elo- ja lokakuussa vuodesta 2008 alkaen otettiin vesinäytteet ravinteiden huuhtoutumisen seurantaan.
Näytä enemmänJulkaisuvuosi
2023
Aineiston tyyppi
Tekijät
Luonnonvarakeskus - Julkaisija
Miika Hartikainen - Muu tekijä
Anne Tolvanen - Tekijä
Oili Tarvainen - Tekijä
Projekti
Muut tiedot
Tieteenalat
Ympäristötiede; Ekologia, evoluutiobiologia; Metsätiede
Kieli
suomi
Saatavuus
Saatavuutta rajoitettu