Karjalan kielen sana-arkiston sähköiset sanaliput
Kuvaus
Karjalan kielen sana-arkiston runsaat puoli miljoonaa sanalippua on digitoitu kuvatiedostoiksi. Sanalipuista osa on jo linkitetty Karjalan kielen verkkosanakirjaan. Sekä pääkokoelman että erilliskokoelmien sanaliput on avattu vapaasti ladattaviksi. Aineistoa ei voi selata suoraan verkossa, vaan käyttäjän on ladattava zip-paketit ensin omalle koneelleen.
Karjalan kielen sana-arkiston pääkokoelma sisältää sanatietoja Vienasta Aunukseen. Tärkeimmät kerääjät ovat E. V. Ahtia (Suojärvi, Säämäjärvi, Nekkula-Riipuskala), Arvid Genetz (Paatene, Suojärvi, Salmi, Impilahti, Tulemajärvi, Säämäjärvi, Vieljärvi), K. F. Karjalainen (Uhtua ja Tverin alue), Juho Kujola (Salmi), Martta Pelkonen (Salmi), Eino Leskinen (mm. Paatene ja Tulemajärvi), R. E. Nirvi (Suistamo) ja Aimo Turunen (Ilomantsi). Kokoelmaan on poimittu myös Suomen kansan vanhat runot -teoksen (SKVR) Vienan, Aunuksen ja Raja-Karjalan runojen sanastoa.
Lisäkokoelma sisältää Pertti ja Helmi Virtarannan keräämät vienankarjalan noin 40 000 sanalippua täydennettynä sanakirjan alkuosien esimerkeistä poimituista aiemmin sanastamattomista sanoista (kaikilta murrealueilta).
Saarekekarjalan erilliskokoelmiin kuuluvat Juho Kujolan n. 10 000 sanalippua, joiden tiedot on kerätty Tverin alueelta sekä Tihvinän ja Valdain seuduilta 1910-luvulla, ja Pertti ja Helmi Virtarannan n. 5 500 sanalippua Tverin alueelta 1950–1970-luvuilla kerätyistä tiedoista.
Vienankarjalan porosanasto sisältää Suomalais-ugrilaisen Seuran stipendiaattina v. 1960 vienalaista poronhoitoa tallentaneen J. Juhani Kortesalmen keruut, joista n. 200 sanalippua on Oulangan murretta ja n. 280 Pistojärven murretta.
Roope Takala oli 1800-luvun lopulla syntynyt vienankarjalainen.
Näytä enemmänJulkaisuvuosi
2020
Aineiston tyyppi
Tekijät
Kotimaisten kielten keskus - Tekijä, Julkaisija
Projekti
Muut tiedot
Tieteenalat
Kielitieteet
Kieli
karjala, suomi
Saatavuus
Avoin