Kasviproteiinin sulavuuden parantaminen maitohappobakteerien muokkaamien fenolisten yhdisteiden avulla (PhenolLAB)

Rahoitetun hankkeen kuvaus

Kasviproteiinia saatetaan usein kritisoida huonon sulavuuden perusteella. Maitohappobakteerit pystyvät muokkaamaan kasviperäisiä fenolisia yhdisteitä aineenvaihduntatuotteiksi, jotka sitoutuvat heikommin proteiineihin ja niitä pilkkoviin entsyymeihin. Fermentoinnilla voitaisiin siis edistää kasviproteiinin sulavuutta. Näistä aineenvaihduntatuotteista ja niiden vaikutuksista proteiineihin tiedetään toistaiseksi hyvin vähän. PhenolLAB tähtää fenolisten yhdisteiden ja maitohappobakteerien vuorovaikutusmekanismien selvittämiseen. Fenolisia yhdisteitä muokkaamalla pyritään parantamaan kasviproteiinin pilkkoutumista yhdisteiden omia terveysvaikutuksia heikentämättä. Tutkimuksessa kehitetään fermentaatiomalleja, joiden avulla voidaan arvioida fenolisia yhdisteitä muokkaavien maitohappobakteerien soveltuvuutta teollisessa käytössä. Tulokset tulevat mullistamaan kasviperäisten elintarvikkeiden kehitystä ja ratkaisemaan keskeisiä kasvisruokaan liittyviä ravitsemuksellisia ongelmia.
Näytä enemmän

Aloitusvuosi

2024

Päättymisvuosi

2028

Myönnetty rahoitus

Ye Tian Orcid -palvelun logo
706 009 €

Rahoittaja

Suomen Akatemia

Rahoitusmuoto

Akatemiatutkijan tehtävä

Päättäjä

Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta
12.06.2024

Muut tiedot

Rahoituspäätöksen numero

362319

Tieteenalat

Maataloustiede

Tutkimusalat

Elintarviketieteet