Oraalisen immunoterapian (OIT) mekanismit ruoka-allergian hoidossa
Rahoitetun hankkeen kuvaus
Ruoka-allergian yleisyys varhaislapsuudessa on arviolta 3-9%. Vaikea ruoka-allergia voi jatkua aikuisikään, mikä lisää anafylaksiariskiä ja heikentää elämänlaatua. Ruokasiedätys (RS) parantaa ruoka-allergisten lasten sietokykyä jopa 80%:lla ja osalla saavutetaan pysyvä toleranssi. Ruokasiedätyksen immunologiset mekanismit tunnetaan huonosti. Tässä randomisoidussa ristikkäistutkimuksessa tutkimme 50 kananmuna-allergisen lapsen solu- ja seerumivasteista 6 kk kestävän kananmuna-RS-ohjelman aikana. Tutkimme potilaiden IgE:n sitoutumista, verisolujen toimintaa ja geenien ilmentymistä, sekä toleranssin muodostumista keskittymällä säätelijä-T-soluihin (Treg). Lopuksi kliiniset tiedot, transkriptomiikka- ja epigenetiikkadata yhdistetään ja analysoidaan systeemibiologisin menetelmin. Tämän tutkimuksen avulla RS-hoidon vaikutuksia ja mekanismeja ymmärretään paremmin, sekä tunnistetaan biomerkkiaineita, joita voidaan hyödyntää diagnosoinnissa ja henkilökohtaisen RS:n suunnittelussa.
Näytä enemmänAloitusvuosi
2021
Päättymisvuosi
2025
Myönnetty rahoitus
Muut tiedot
Rahoituspäätöksen numero
338325
Tieteenalat
Biokemia, solu- ja molekyylibiologia
Tutkimusalat
Solu- ja molekyylibiologia
Tunnistetut aiheet
welfare, well being