Oraalisen immunoterapian (OIT) mekanismit ruoka-allergian hoidossa

Rahoitetun hankkeen kuvaus

Ruoka-allergian yleisyys varhaislapsuudessa on arviolta 3-9%. Vaikea ruoka-allergia voi jatkua aikuisikään, mikä lisää anafylaksiariskiä ja heikentää elämänlaatua. Ruokasiedätys (RS) parantaa ruoka-allergisten lasten sietokykyä jopa 80%:lla ja osalla saavutetaan pysyvä toleranssi. Ruokasiedätyksen immunologiset mekanismit tunnetaan huonosti. Tässä randomisoidussa ristikkäistutkimuksessa tutkimme 50 kananmuna-allergisen lapsen solu- ja seerumivasteista 6 kk kestävän kananmuna-RS-ohjelman aikana. Tutkimme potilaiden IgE:n sitoutumista, verisolujen toimintaa ja geenien ilmentymistä, sekä toleranssin muodostumista keskittymällä säätelijä-T-soluihin (Treg). Lopuksi kliiniset tiedot, transkriptomiikka- ja epigenetiikkadata yhdistetään ja analysoidaan systeemibiologisin menetelmin. Tämän tutkimuksen avulla RS-hoidon vaikutuksia ja mekanismeja ymmärretään paremmin, sekä tunnistetaan biomerkkiaineita, joita voidaan hyödyntää diagnosoinnissa ja henkilökohtaisen RS:n suunnittelussa.
Näytä enemmän

Aloitusvuosi

2021

Päättymisvuosi

2025

Myönnetty rahoitus

Piia Karisola Orcid -palvelun logo
500 000 €

Rahoittaja

Suomen Akatemia

Rahoitusmuoto

Akatemiahanke

Muut tiedot

Rahoituspäätöksen numero

338325

Tieteenalat

Biokemia, solu- ja molekyylibiologia

Tutkimusalat

Solu- ja molekyylibiologia

Tunnistetut aiheet

welfare, well being