Kasvien vanhenemisen molekulaariset mekanismit
Rahoitetun hankkeen kuvaus
Stressin aikaansaama kasvin vanheneminen voi huomattavasti heikentää vihannesten laatua ja säilyvyyttä ruokaketjussa. Syötävien kasvien ominaisuuksista ja pilaantumisesta on kertynyt paljon tutkimustietoa, mutta taustalla vaikuttavat kasvien biokemialliset mekanismit tunnetaan vielä huonosti. Tutkimuksemme pyrkii selvittämään millaiset molekyylitason mekanismit säätelevät kasvien vanhenemisprosessia ja miten nämä mekanismit vaikuttavat syötävien kasvien laatuun ja säilyvyyteen. Tutkimus hyödyntää modernin kasvibiologian mallikasvina tunnettua lituruohoa (Arabidopsis thaliana) sekä erilaisia geneettisiä ja biokemiallisia tutkimusmenetelmiä. Mallikasvilla tuotetun uuden tiedon merkitystä selvitetään testaamalla toimivatko tunnistetut mekanismit myös lehtikaaleissa (Brassica oleracea convar acephala). Saatuja tutkimustuloksia voidaan hyödyntää pyrittäessä parantamaan erityisesti lehtimäisten vihannesten säilyvyyttä ja ravitsemuksellista arvoa.
Näytä enemmänAloitusvuosi
2021
Päättymisvuosi
2025
Myönnetty rahoitus
Muut tiedot
Rahoituspäätöksen numero
343527
Tieteenalat
Kasvibiologia, mikrobiologia, virologia
Tutkimusalat
Kasvibiologia
Tunnistetut aiheet
ecology, species