Välitön altistus mikromuoveille ruoan ja elintarvikepakkausten kautta - muoveista liuenneet aineet ja niiden terveysvaikutukset (diMPex)
Rahoitetun hankkeen kuvaus
Mikromuovien määrää ja vaikutuksia on raportoitu jo laajasti vesiympäristöissä. Tiedeyhteisöllä ei vielä ole vastausta mikromuovien haitallisuudesta ihmisten terveydelle. Ihmiset altistuvat mikromuoveille ulkoisesti mm. kosmetiikan käytöllä, mutta ruoan ja juoman mukana elimistöön pääsevä mikromuovien määrä on tuntematon eikä niiden vaikutuksista ole juuri lainkaan tutkittua tietoa. Tutkimuksen pääkohde on tutkia mikromuovien kemiallista koostumusta ja haitta-aineita, niiden yleisyyttä ruokatarvikkeissa sekä arvioida niiden vaikutuksia solu- ja suolistomalleissa. Saavutettavalla tiedolla on suuri merkitys mikromuovien riskinarviointiin. Tutkimuksella voidaan vaikuttaa oikeanlaisten toimenpiteiden kehittämiseen mikromuoveille altistumisen ehkäisemiseksi. Tutkimuksessa yhdistyy monipuolinen asiantuntemus materiaalitieteistä, suoliston terveydestä ja ruokaturvallisuudesta, mikä luo ainutlaatuisen alustan kokonaisvaltaiseen terveysriskien arviointiin.
Näytä enemmänAloitusvuosi
2020
Päättymisvuosi
2024
Myönnetty rahoitus
Muut tiedot
Rahoituspäätöksen numero
330181
Tieteenalat
Materiaalitekniikka
Tutkimusalat
Polymeeriset materiaalit
Teema-alat
Nuori tutkijasukupolvi 2019
Tunnistetut aiheet
packaging