Välitön altistus mikromuoveille ruoan ja elintarvikepakkausten kautta - muoveista liuenneet aineet ja niiden terveysvaikutukset (diMPex)

Rahoitetun hankkeen kuvaus

Mikromuovien määrää ja vaikutuksia on raportoitu jo laajasti vesiympäristöissä. Tiedeyhteisöllä ei vielä ole vastausta mikromuovien haitallisuudesta ihmisten terveydelle. Ihmiset altistuvat mikromuoveille ulkoisesti mm. kosmetiikan käytöllä, mutta ruoan ja juoman mukana elimistöön pääsevä mikromuovien määrä on tuntematon eikä niiden vaikutuksista ole juuri lainkaan tutkittua tietoa. Tutkimuksen pääkohde on tutkia mikromuovien kemiallista koostumusta ja haitta-aineita, niiden yleisyyttä ruokatarvikkeissa sekä arvioida niiden vaikutuksia solu- ja suolistomalleissa. Saavutettavalla tiedolla on suuri merkitys mikromuovien riskinarviointiin. Tutkimuksella voidaan vaikuttaa oikeanlaisten toimenpiteiden kehittämiseen mikromuoveille altistumisen ehkäisemiseksi. Tutkimuksessa yhdistyy monipuolinen asiantuntemus materiaalitieteistä, suoliston terveydestä ja ruokaturvallisuudesta, mikä luo ainutlaatuisen alustan kokonaisvaltaiseen terveysriskien arviointiin.
Näytä enemmän

Aloitusvuosi

2020

Päättymisvuosi

2024

Myönnetty rahoitus

Arto Koistinen Orcid -palvelun logo
369 822 €

Rahoittaja

Suomen Akatemia

Rahoitusmuoto

Akatemiahanke

Muut tiedot

Rahoituspäätöksen numero

330181

Tieteenalat

Materiaalitekniikka

Tutkimusalat

Polymeeriset materiaalit

Teema-alat

Nuori tutkijasukupolvi 2019

Tunnistetut aiheet

packaging